De popronde biedt elk jaar podium aan acts die verder willen. En daar zitten ook bands bij met een flink portie soul in hun werk. We gaan kijken bij HoneyPie, De Spot en het Schuttershof.

Terwijl het giet van de regen staat aan de rand van Middelburg NankoSoul in HoneyPie. Een op het eerste gezicht rare locatie, maar die gedachten verdwijnen als sneeuw voor de zon als NankoSoul aftrapt met een uur lang rasechte soul. De muziek is net te zoet, de harmonieën en melodietjes worden knap door elkaar heen verweeft, en bovenal angstaanjagend strak. De band is geformeerd rond zanger Nanko Meiborg die als een soort kruising tussen Raphael Saadiq en D’Angelo klinkt. Soul heeft vaak de neiging om in een spreekwoordelijk blik “easy listening”, dat regelmatig in restaurants en hotels wordt opengetrokken, te verdwijnen. NankoSoul blijft interessant en boeiend genoeg om dat te voorkomen. Een verademing is ook hoe Meiborg met het publiek omgaat. Hij zoekt constant de interactie, praat de stiltes tussen de nummers moeiteloos vol en doet dat zonder dat het ook maar een keer geforceerd overkomt. Hoewel Meiborg de meeste aandacht krijgt, zit het met de rest van de band ook wel goed. De paar gitaarsolo’s zijn om je vingers bij af te likken en de achtergrondkoortjes zijn dik in orde. Iedereen in het publiek zit zichtbaar te balen als het optreden klaar is, en met recht. Hier stond muzikaal gezien misschien wel de beste band van de avond. (LL)

Als er iets op deze editie van Popronde de heupen doet swingen, is het de 70’s rock & soul van The Grand East. Vanuit het oosten van het land moest de band komen. Alles is nét opgebouwd als de drums aftellen en de eerste tonen de zaal in knallen. De vocals klinken in dit optreden soms lekker smerig en ongepolijst. De, overigens fraai beschilderde, Hammond zorgt voor het heerlijke soulgeluid. In ‘Kiss The Devil’ komt de creativiteit van de band het best naar voren. Dit nummer heeft een harmonicasolo, meerdere tempowisselingen. Ook komt hierin de bands fijne old school-geluid tot zijn recht. Als er één act is die een blijvende indruk op Middelburg maakt vanavond, dan maakt The Grand East van deze retro jongens uit het oosten een hele goede kans. (JK)

Wie nog niet genoeg heeft gedanst of geluisterd naar de toffe bands vandaag, kan aansluiten bij de afterparty in De Spot. Rilan & the Bombardiers heeft een volle zaal en weet het publiek vanaf begin af aan in beweging te krijgen. Soul, hiphop en een vleugje disco krijgen de bezoekers voor de kiezen en horen het met liefde aan. De vocalen van zanger Rilan Ramhane (met afro-kapsel) zijn dik in orde. Rilan & the Bombardiers is één van de meest geboekte bands dit seizoen en weet de verwachtingen dan ook meer dan waar te maken voor dé gangmaker en afsluiter van een festival! (JM)