De Staat is in rap tempo uitgegroeid tot één van de beste Nederlandse rockbands. Natuurlijk hielp het album ‘O’ daarbij, maar het was toch echt het album ‘I_CON’ dat tot de doorbraak leidde. Niet gek, als je bekijkt dat daar viralhit ‘Witch Doctor’ op staat. Twee jaar geleden stond De Staat nog ergens in de middag geprogrammeerd; nu hebben ze de positie van subheadliner ingenomen. Lukt het ze om die positie te verantwoorden?

Bij het begin van het optreden gaat het bij De Staat niet helemaal van een leien dakje. Een chagrijnige Rocco Hueting ziet dat zijn toetsen niet goed werken en moet daarom de eerste twee nummers improviseren met gitaar of enkel achtergrondvocalen. Gelukkig werken zijn toetsen weer als ‘Ah, I See’ wordt ingezet.

De set van vanavond is vooral een samensmelting van ‘O’ en ‘I_CON’ en hier en daar een nummer van ‘Machinery’. Het zijn vooral de nummers van ‘I_CON’ (‘Make Way For The Passenger’, ‘Input Source Select’) die het publiek tot totale gekte brengen. De rustigere kant van De Staat komt dan weer naar boven in het door stonerrock geïnspireerde ‘Murder Death’. Maar ja, er kan maar één nummer zijn dat historie schrijft op het veld van Vestrock: de afsluiter ‘Witch Doctor’. Torre Florim duikt het publiek in en verkoopt zijn tovertrucjes als de ware Witch Doctor die hij is. Het publiek weet gelukkig precies wat ze moeten doen en rennen zich een slag in de rondte om de zanger heen. Wanneer de break in het nummer komt wordt er door het publiek zelfs een combinatie van een sitdown en een circlepit gevormd. Daarna is het gedaan met de orde. We zien mensen die een jas, een schoen of een schoonmoeder kwijt zijn.

De Staat speelt enorm strak en ook het showelement dat bij deze ‘O’-tour hoort is noemenswaardig. Bij ‘Murder Death’ zijn de visuals grimmig, bij ‘Make Way For The Passenger’ zijn ze spacy, vliegensvlug en simpel. Bij ‘Help Yourself’ verschijnt de beruchte camera, bediend door Torre Florim, weer ten tonele. De Staat kroont zichzelf op Vestrock tot beste band van Nederland en maakt daarmee de subheadlinerstatus helemaal waar.