Zangeres Jaimy Versteeg heeft de eerste ronde van Steenworp gewonnen. De singer-songwriter uit Goes nam in Retranchement zowel de jury- als de publieksprijs in ontvangst. In strandpaviljoen De Zeemeeuw deden ook Silken de Poorter en The Unknown Childeren een gooi naar de prijzen. Stolen Moon liet wegens ziekte verstek gaan. Hierdoor waren er niet een, maar twee special acts. Django Boegheim opende de avond, Dyl'n sloot hem af.

Een terechte winnaar, zo oordeelt jury en publiek over Jaimy Versteeg. De in Goes woonachtige muzikante kan de zaal haar wil opleggen. “Ga maar lekker zitten”, zegt ze tegen het publiek. Het is niet eens een vraag, maar de meeste aanwezigen nemen plaats op de houtenvloer. Overtuigingskracht en een mooie stem, daarmee win je een voorronde van Steenworp. In die stem mocht nog wel iets meer dynamiek doorklinken, was de opbouwende kritiek van de drie-koppige jury. Maar verder niets dan lof en een plaats in de finale zijn haar deel.

Door de afzegging van Stolen Moon is The Unknown Childeren ineens de vreemde, maar welkome eend in de bijt. Als enige band tussen de singer-songwriters moeten de punkers zich staande houden. De rommelige soundcheck doet in de zaal wat wenkbrauwen fronzen, maar eenmaal bezig laten deze Goesse branieschoppers horen wel degelijk te kunnen spelen. Hun Ramones-achtige punkrock is snel en energiek en ook de podiumprestatie is prima.

Meisje met gitaar, Silken de Poorter heeft duidelijk last van zenuwen. De zangeres uit Westdorpe kan er wel om lachen als haar stem even wegvalt, ze begint gewoon overnieuw. Die hapering is eenmalig en met haar warme stem en dito gitaarspel pakt ze De Zeemeeuw in. Met goed gekozen covers en wat eigen liedjes laat ze horen klaar te zijn om vaker op het podium te staan.

Silken de Poorter

Silken de Poorter

De 'special acts' zijn vanavond ook singer-songwriters, maar dan van het mannelijk geslacht. Invaller Django Boegheim is wat opportunistischer in zijn spel terwijl local hero Dyl'n de meer serieuze kant opgaat. Ed Sheran vs Townes van Zandt, zeg maar. Beiden maken heerlijke wegdroommuziek. Fijn om naar te luisteren. Iets wat het publiek verrassend goed doet. Heel de avond lang, wat wel dicipline vraagt. De toehoorders krijgen dan ook een dikke pluim van de organisatie. Die ook weet dat het soms echt anders is met de bereidheid om te luisteren. De tweede voorronde van Steenworp is 27 februari in de Chillsoos te Westdorpe.

Dyl'n

Dyl'n