Lee “Scratch” Perry als jonge god op het podium

83-jarige reggaegod brengt een ouderwetse roots reggae-avond

Tekst: Joyce de Nijs Foto: Drew Goren ,

Jamaica is het ideale reggaeland, dat weet iedereen. Lee Perry (Rainford Hugh Perry) werd daar geboren in 1936. Zijn carrière begon als manusje-van-alles bij Studio One, een bekend platenlabel in zijn geboorteland. Later groeide hij door naar producer en sindsdien is hij niet meer weg te denken uit de reggaescene. Toen hij zelf nummers uitbracht, werkte hij met grootheden als Bob Marley. Hij mag dan al 83 jaar op deze aardbol rondswingen, vanavond trakteert hij Gebouw-T op een uiterst levendig optreden.

Lee “Scratch” Perry wordt vanavond muzikaal bijgestaan door de Belgische reggaeband Pura Vida. Er staat een gezamenlijk album in de planning dat waarschijnlijk volgend jaar zal uitkomen. Vandaar dat ze deze tour samen spelen. Een eerste single van deze samenwerking is al uit: ‘Heaven Gate’. 
 

Onemandubshow

De support-act van vanavond is Dubmaster T. Hij begeleidt zichzelf met gitaar, gewapend met een breed scala aan  effecten. Hiermee maakt hij de meest relaxte live-dubs. Met hier en daar wat bekende tunes en zanglijnen, maar toch in geheel eigen nummers, weet hij de eerste bezoekers in de verleiding brengen hun eerste dans-moves te maken. 
 

Barstensvol energie

 Voordat Lee Perry zijn entree maakt, speelt Pura Vida een aantal eigen nummers. Als de 83-jarige reggaelegende dan eindelijk het podium betreedt, gaat de menigte compleet los. Het is fantastisch om de man te zien optreden: nog steeds heeft hij een geweldig stemgeluid en ondanks zijn leeftijd heeft hij meer dan genoeg energie om het publiek in zijn greep te houden.

Vanaf de eerste noten staat de hele zaal relaxed mee te swingen op de reggaesongs die  hier en daar wat funky invloeden bevatten. Er wordt ook flink op los geïmproviseerd, maar dat hoort natuurlijk bij een ouderwetse dubavond. Toch zit er ook een goede structuur en veel dynamiek in de set. De avond vliegt veel te snel voorbij. Tot groot plezier van het publiek geeft de muzikale samenstelling  nog een toegift.

 

Platenspelers en singletjes

Na afloop worden we door DJ Den-Den, oftewel Black Star Sound, getrakteerd op heerlijk oude rootsreggaesingletjes en wat eigen tracks. Hij draait op twee platenspelers: zoals het hoort, want dit klinkt het beste bij deze tunes. Een toffe afsluiter van deze avond, waarbij toch nog aardig wat bezoekers blijven om te dansen.