Bente Hout komt met ‘haar’ Sväva naar Middelburg

Band staat in januari 2015 op Noorderslag

Tekst: Marjoleine Kramer ,

Sväva, een indie/dreampop band uit Leeuwarden, treedt donderdag 13 november op tijdens de Popronde in Middelburg. Zangeres en bassiste Bente Hout, geboren in Zeeland, kijkt ernaar uit om in deze zuidwestelijke uithoek van Nederland te spelen: "We kunnen weer eens live laten horen en zien waar Sväva mee bezig is. Mijn verwachting is dat mijn complete familie- en vriendenkring komt."

Zweverig Zweeds
Naast Hout bestaat Sväva uit Michelle Hindriks (gitariste), Olivier Copini (gitarist) en Jelmer Terwal (drummer). Hout en Hindriks zijn drie jaar geleden begonnen met samen muziek te maken. Ze hebben elkaar ontmoet op de Academie voor Popcultuur in Leeuwarden. Studiegenoten Olivier en Jelmer sloten 1,5 jaar geleden aan bij Sväva, dat 'zwevend' betekent. "Zwevend verwijst naar het soort muziek dat wij maken. De naam is in het Zweeds omdat wij geïnspireerd zijn door Scandinavische landschappen en muziek, onder andere Sigur Rós en Björk", aldus Hout.
Sfeervol en dynamisch met verhalende liedjes
In september is Sväva begonnen aan de Popronde. De band speelde in Nijmegen, Groningen, Arnhem en Utrecht. Begin november volgt Rotterdam en de afsluiting van het festijn vindt in Middelburg plaats. Volgens Hout kunnen bezoekers een half uur met veel sfeer verwachten: "Ik denk dat wij een hele sfeervolle en dynamische band zijn met heel verhalende liedjes."
Sväva presenteert op de Popronde haar debuut-EP 'We Have Just The Life We Want', die in september van dit jaar uitkwam. Hout is heel blij dat Sväva aan de Popronde meedoet: "Het is een kans om veel te spelen. Daarnaast ontmoeten we veel mensen en kunnen we in korte tijd naam maken en contacten leggen."
 
Spelen op Noorderslag en in het buitenland
De Fries/Zeeuwse band timmert goed aan de weg. De bandleden zijn al een paar keer op 3FM en een keer op Radio1 geweest. In 2013 won Sväva de Kleine Prijs van Friesland, speelde vervolgens vier keer op ESNS 2014 en Oerol. Eind oktober toerde Sväva ook door Zweden. Het lijkt een stijgende lijn voor deze band, want voor volgend jaar zijn er plannen om een langere tijd in het buitenland op te treden en staat de indie/dreampopformatie in januari 2015 op Noorderslag Groningen. Voor Hout en haar bandleden is het een hele eer om hier te mogen spelen. Showcase festival Noorderslag staat erom bekend dat mensen vanuit de hele wereld worden uitgenodigd en dat er veel gescout wordt. Optreden mag er alleen op uitnodiging.
 
Donderdag 13 november: 21:00 uur in Kloveniersdoelen (Middelburg). Entree is gratis. www.svavaband.nl en http://www.Popronde.nl/profiel/3745.