DI-RECT rockt in Gebouw-T

Haagse band geeft zich helemaal voor de muziek

Tekst en Foto's: Vera Salemink ,

Bij Gebouw-T staat het publiek vol verwachting te wachten op wat komen gaat deze avond. Nadat de deuren open gaan, loopt iedereen meteen de zaal in. Het is duidelijk: de verwachtingen zijn voor vanavond hooggespannen.

Voordat de mannen van DI-RECT beginnen, is het eerst genieten van The Indien, de support-act van de Haagse rockband DI-RECT. The Indien, tevens een Haagse band bestaande uit twee mannen en twee vrouwen, trakteert het publiek op een fantastisch optreden vol krachtige nummers. De leadzangeres heeft een flinke strot en is niet bang deze te laten horen. Dit in combinatie met de goede bas, mooi gitaarspel en lekkere drums maken ze de zaal al behoorlijk warm voor het optreden dat nog komen moet.

Skills

 Al bij de opkomst van DI-RECT is het direct duidelijk: de mannen hebben er zin in! Het publiek juicht ze toe en het openingsnummer ‘First Time’ van hun laatste album ‘Daydreams In A Blackout’ knalt heerlijk door de speakers van Gebouw-T. Na deze geweldige start swingt iedereen mee met het nummer ‘You & I’.  Het wordt een bijzondere avond worden.  

Het publiek zingt fantastisch mee met een van de grootste hits van de band ‘This Is Who We Are’ en krijgt kippenvel bij het nummer 'Hold On'. Zanger Marcel van Veenendaal maakt diepe indruk. Zijn stem is rauw maar toch zacht en zijn mimiek is expressief. Spike laat zijn fantastische skills als gitarist graag zien en de drums klinken indrukwekkend. De bas klinkt heerlijk en ook de toetsen mogen zeker gehoord worden. De mannen zijn goed op elkaar zijn ingespeeld.

Kraken van plastic bekertjes

Een absoluut hoogtepunt van de avond is het nummer ‘All In Vain’. Zonder  microfoon en met maar één gitaar brengen Van Veenendaal en Spike een prachtige akoestische versie van het nummer.  Ze geven zichzelf compleet. Het gevoel dat die mannen leggen in dit nummer is angstaanjagend mooi. Het publiek is zo stil dat zelfs het kraken van plastic bekertjes te horen is. DI-RECT is hier krachtig en gevoelig tegelijk. 

De show die vanavond weggegeven wordt is verbazingwekkend. Het zijn rasentertainers. Ze zijn bewegelijk, expressief, krachtig, gevoelig, grappig, maar vooral heel erg goed. Als kers op de taart wordt de strijd der seksen nog even uitgevochten in het nummer ‘Paper Plane’. Van Veenendaal zingt mee met de mannen en Spike gaat vanavond voor de dames. De lage en hoge aaah’s galmen door de zaal, maar zodra de mannen en de vrouwen samen zingen met de band klinkt het toch echt als een prachtige eenheid: “Of je nu komt uit Den Haag of Brabant, vanavond zijn we één” aldus Spike.

Fuck the setlist

Als toegift geeft de Haagse formatie nog een aantal nummers met als afsluiter ‘Times Are Changing’. Het publiek gaat uit z’n dak en de band krijgt een overweldigend applaus, maar het publiek is nog niet klaar met DI-RECT. Met een grote glimlach op het gezicht zegt Spike: “Fuck the setlist!” en gaat de band nog even met het publiek los op het legendarische nummer ‘It's A Man's World’ van James Brown. Van Veenendaal zingt vanuit zijn hart en de rest van de band speelt alsof het hun laatste avond is. Wat een prachtige avond!