1 februari: Fading Trails, een festival zonder genrekaders 1 februari: Fading Trails, een festival zonder genrekaders

Internationale acts te bewonderen voor een habbekrats

, Ilona de Bruijne

1 februari: Fading Trails, een festival zonder genrekaders

Internationale acts te bewonderen voor een habbekrats

Ilona de Bruijne ,

Op zaterdag 1 februari 2014 vindt op drie locaties in Middelburg het nieuwe Fading Trails festival plaats. In Kaffee ’t Hof, de Engelse Kerk en poppodium de Spot treden in totaal acht internationale acts op, waarvan vijf uit de Verenigde Staten, een uit Groot-Brittannië, een uit Australië en een uit België. Het evenement begint om 14.00 uur en kost 15 euro (student/cjp 13,50) per persoon. Tickets kun je bestellen via www.despotmiddelburg.nl.

Dwingende genrekaders
Volgens de aankondiging is Fading Trails een nieuw rondreizend festival ‘met een dwarse programmering dat zich niets aantrekt van dwingende genrekaders of publiekstrekkers.’ De 3voor12/Zeeland redactie vindt dit getuigen van lef - zeker in een tijd waarin je al zoveel keuze hebt uit festivals - maar vraagt zich tegelijkertijd ook af of het publiek niet te kritisch is voor zo’n evenement. Mede-organisator van het festival en programmeur van de Spot, Tonnie Dieleman, denkt er zo over: “Af en toe moet er toch zo’n risico worden genomen. Podia zijn de afgelopen jaren wel steeds veiliger gaan programmeren, ook de Spot. Het zijn geen acts die, als ze los geboekt zouden worden, veel publiek zouden trekken. Maar we hopen, zo samengevoegd, wel.”
 
Verenigde Staten
Wel vijf acts komen vanuit de VS naar Middelburg: Hiss Golden Messenger, The Garden, Lichens, Swearing At Motorists en Steve Gunn. Dit is dan ook het enige wat zij overeenkomstig hebben. Hiss Golden Messenger, oftewel singer-songwriter M.C. Taylor, wordt door velen gezien als een mogelijke opvolger van J.J. Cale. Waarschijnlijk omdat zijn liederen je gemakkelijk meenemen in zijn verhaal. Meer informatie vind je hier.
 
Hoe anders is The Garden, een neo-punk duo dat bestaat uit tweelingbroers Fletcher en Wyatt Shears. De broers schromen zich er ook niet voor om in vrouwenkleding op te treden. Meer weten over hun muziek? Luister hier.
 
Lichens, zanger en multi-instrumentalist Robert Aiki Aubrey Lowe, improviseert er op los met zijn elektronica en instrumenten. Zij muzikaal werk loopt uiteen in diverse stijlen. Luister eens via Last.fm.
 
Voor de liefhebbers van indierock, is het duo Swearing At Motorists een aanrader. Dave Doughman en Martin Boeters hebben net hun album ‘While Laughing, The Joker Tells The Truth’ uitgebracht. Een voorproefje vind je op op hun Bandcamp pagina.
 
En dan hebben we nog Steve Gunn, een gitarist en liedjesschrijver, die zijn imspiratie haalt uit blues, country, maar ook uit freejazz en zelfs Indiase raga. Luister eens via deze link.  
 
Groot-Brittannië, Australië en België
Ach, Groot-Brittannië, daar klopt bij Alasdair Roberts helemaal niets van. Hij is geboren in Duitsland, groeide op in Schotland en woont nu in Ierland. In ieder geval kun je hem wel onder de noemer ‘folk’ plaatsen. Meer informatie op zijn site.
 
Nog iemand die het alleen doet, is The Boy Who Spoke Clouds. Adam Casey maakt dromerige, zweverige psychedelische nummers. Luister bijvoorbeeld eens via Bandcamp..
Onze zuiderburen wordt vertegenwoordigd door een vijfkoppige band, Soldier’s Heart. Deze band werd vorig jaar door Studio Brussel uitgeroepen als een van de meest beloftevolle bands. Luister naar hun ‘African Fire’ op deze site.
 
Documentaire
De naam ‘Fading Trails’ verwijst naar een albumtitel van Magnolia Electric Co. van de Amerikaanse muzikant Jason Molina. Molina overleed vorig jaar op 39 jarige leeftijd. Als je meer wilt weten over Magnolia Electric Co. en Jason Molina, kun je tijdens het festival de korte documentaire ‘The Road Becomes What You Leave Behind’ van Todd Chandler bekijken.
 
Kortom, genoeg reden om zaterdag 1 februari naar Middelburg te komen. Of zoals Tonnie Dieleman het zo mooi zegt: “We hopen met deze programmering de acts die tof zijn, maar nog relatief onbekend, toch een publiek te kunnen geven. Het zou jammer zijn als de podia in Zeeland allemaal dezelfde bands zouden programmeren.”
 
Voor het tijdschema check je het beste de site van De Spot. Vrijkaarten winnen? Volg @3voor12zeeland op Twitter en houd onze tijdlijn in de gaten.
 
advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Zeeland