Andre Williams nog steeds 'a bad motherfucker'

77 jaar rock-'n-roll in 't Beest

Andre Joosse ,

Strak gekleed in een wit 3-delig pak komt hij het podium op, hangt zijn hoed en colbert over de microfoonstandaard en knipoogt naar de dames in de zaal: Andre Williams in back! Vier jaar geleden gaf hij een vette rockshow, maar wat kan de 77-jarige vandaag nog?

Opwarmer
't Beest opende in de middag met een documentairefilm over de zanger als een opwarmer voor het concert van deze zondag. In de documentaire zagen we dat Andre Williams zijn carrière begon in de vijftiger jaren bij  Fortune Records in Detroit. Bij dit label speelde ook The 5 Dollars, een band voor wie hij in 1955 de leadzanger werd. Toch scoorde hij z’n grootste hits als soloartiest met ‘Bacon Fat’ en ‘Jail Bait’. Hij schreef later songs voor onder andere Stevie Wonder, Parliament en Funkadelic. Vanwege zijn drugsverslaving leefde hij in de jaren ’80 in zware armoede en werd zelfs dakloos.  
Rockende machine
Terug naar het optreden. De bandleden zoeken hun plekje op het podium en warmen het publiek alvast op terwijl Williams zich klaar maakt in de kleedkamer. Het is een andere band dan vier jaar geleden. Er is geïnvesteerd in kwaliteit, want er staat een rockende machine op het podium die het ook zonder de frontman af zou kunnen.
 
Na drie nummers komt Williams het podium op. Twee dagen geleden was hij jarig en alles lijkt er op dat hij nog steeds in feeststemming is. Hij laat er dan ook geen misverstand over bestaan: “I'm a bad motherfucker”. De band blaast harde rockmuziek de zaal in en Williams zijn ruwe stem maakt het een feest om naar te luisteren. En niet alleen is er luisterplezier. De zanger bezig zien is puur genieten. Al snel spot hij een vrouw in het publiek: “Good to see a pretty woman that is my age” complimenteert de zanger. Of het ook een compliment is, is natuurlijk maar de vraag. Gelukkig wordt de opmerking beantwoord met een glimlach, en met fonkelende ogen vervolgt Williams zijn set.
 
Hoogtepunten
Het concert is een aaneenrijging van hoogtepunten. Andre Williams spuwt vuur en het publiek maakt het feest compleet. Halverwege is er nog een korte omkleedpauze. In een ander 3-delig pak brengt de zanger nog enkele fijne ballads. Daarna gaat het gas er weer tot in de toegift en wordt er volop gedanst in 't Beest. De oude man heeft het nog steeds! Laten we hopen dat we hem over een paar jaar nog als 80-er mogen verwelkomen op het podium in Goes.