Het is wit en groen en staat op een eiland…

Brogum heropend, met Rats on Rafts en Champagne

Tekst: Wiebe Radstake Foto's: Ben Willemsen ,

Het ging een tijdje slecht met Brogum, steeds minder mensen op de bandavonden, steeds weer nieuwe programmeurs en financieel zat het podium ook aan de grond. Maar dat is nu voorbij.

Vorig jaar traden er nieuwe mensen aan bij het bestuur van Brogum en de eerste vraag was gelijk een rake: moeten we onszelf failliet verklaren, aldus Marcel Kieboom (een van de nieuwe leden van het bestuur). 

Het antwoord was: natuurlijk niet! Er werd hard gewerkt op verschillende vlakken om Brogum weer te laten leven. Na zo uit het dal geklommen te zijn, is op deze avond het resultaat te zien van keihard werken.

Brogum gaat weer goed. Er is de laatste twee weken hard gewerkt aan de nieuwe Brogum-look: Brogum 2 als het ware. Nieuwe samenwerkingsverbanden zijn aangegaan met onder andere Regioruis en JOP(Jongeren Ontmoetings Plek). Ook is Brogum nu geheel in een stijl: Wit en Groen. De reclamefolders, de posters en Brogum zelf ook.  Het is een beetje een schok als je binnenkomt: alsof je een ziekenhuis binnen gaat, maar het oogt wel veel grootser nu al het oude meubilair eruit gehaald is. Van het oude rock ‘n’ roll-hol is weinig meer over maar het heeft toch wel wat. Brogum wil zich op meerdere kunstdisciplines gaan richten en ik zie grote mogelijkheden als expositieruimte (net zoals in de Piek nu bijvoorbeeld): er zijn veel witte muren waar iets zou kunnen hangen. 

 

Het is zoals Keith Richards ooit opmerkte toen de Rolling Stones Villa Nelcote in Zuid Frankrijk betrokken: Het is een mooie plek: we proberen het huis nu te vullen met rock ‘n’ roll. Want het uiterlijk van een podium is een eerste, maar het gaat natuurlijk niet alleen om het uiterlijk: het gaat om wat er gebeurt, en dit is nog steeds vooral de muziek. En wie het podium het afgelopen najaar in de gaten heeft gehouden heeft gezien dat de nieuwste programmeur verstand van zaken heeft: zeer veel goede bands hebben ervoor gezorgd dat de bezoekersaantallen steeds groeiden. Sjors de Jongste is vanaf de zomer programmeur in Brogum en doet dit met verve: Kapitan Korsakov, De Kik, Stöma, Orange Sunshine en deze avond Rats on Rafts.

En Rats on Rafts weten wel hoe ze een plek moeten vullen met rock ‘n’ roll. Na een iets te lang doorgaande Dj rijschool Ad stond een goed gevuld Brogum echt te trappelen om een bandje op het podium. De Rats on Rafts set was wat rommelig maar zoals altijd met bezieling. Het geluid in Brogum was echter niet zo best; de zang bijna niet te horen en de bas pas na drie, vier nummers. Dit mocht echter niet wegnemen dat er hard werd gedanst en deze avond zo een ouderwetse Brogum avond werd. En we mogen hopen dat er nog veel van deze avonden langskomen. Een mooie eerste is er alvast: 19 januari met L.T.S. en ZZZ!