Dehumanization en Clear Clamour naar finale Spectra Dehumanization en Clear Clamour naar finale Spectra

“…wordt niet arrogant, zoals Waylon”

, Tekst: Ben Willemsen Foto's: René Kauwenbergh

Dehumanization en Clear Clamour naar finale Spectra

“…wordt niet arrogant, zoals Waylon”

Tekst: Ben Willemsen Foto's: René Kauwenbergh ,

Bandwedstrijd in de Klomp nadert de finale, de voorrondes zijn al een eind op weg van talentenjacht Spectra in soos de Klomp. De bandwedstrijden zijn ideaal voor beginnende bands die nog te kort bestaan voor het echte werk, om een goed en volwaardig optreden te geven. Dehumanization is geen beginnende band meer, maar met hun andere bezetting zien ze Spectra als dé gelegenheid om het nieuwe geluid te testen.

Gastvrouw Roos kondigt de acts aan en Dehumanization staat met de rug naar het publiek terwijl onheilspellende muziek uit de speakers komt. 

Met een nieuwe zanger en drummer klinkt de death metalcore van de heren een stuk beter dan in het verleden. Was de band soms het ritme kwijt, vanavond klinkt het strak. De vele optredens, deelname aan PopSport en verschillende behaalde finaleplaatsen beginnen hun vruchten af te werpen. Helaas is de zanger slecht bij stem, net herstellende van een keelontsteking. Hoewel je dit op het eerste gehoor in de grunts niet merkt, wil Loek wat zeggen, is zijn stem zo goed als verdwenen. Zijn zang mag wat duidelijker, maar is heerlijk bruut. De jury is vol lof over de vorderingen van de band  maar vraagt zich wel af waarom er niet gedanst is (lees: waarom was er geen moshpit).

Enkele uren voor het optreden zit je zonder zanger. Het overkomt Phased Curve. Waarom is niet duidelijk maar tijdens de soundcheck ‘s middags houdt de zanger het voor gezien. De rest van de band treedt toch op. Phased Curve belooft psychedelische rock, wat in het eerste nummer niet te horen is. Daarna wordt het een stuk beter in de stijl van Russian Circles, 35007 en God Is An Astronaut. De jury zegt juist de psychedelische rock te missen. Dat zij daarmee alleen Pink Floyd-escapades in gedachten hebben, is een beetje jammer. Met een progressiever geluid en wat meer energie  kan de zanger zeker gemist worden. Dan is een cover als “Killing In The Name" ook niet meer nodig. Daar ontbreekt de zang merkbaar.

Het is pas de derde keer dat singer-songwriter Daniël Lokerse op het podium staat. Daniël geeft aan niet één stijl te hebben, maar diverse stijlen te combineren. Hij heeft een bijzondere stem die soms doet denken aan Cat Stevens en later lijk ik zelfs Ed Kowalczyk te horen. De verschillende stijlen komen nog niet echt uit de verf, en het geheel komt erg gehaast over. Soms overschreeuwd Daniël zich, wat niet nodig is met zo’n stem. Om als singer-songwriter tegenwoordig op te vallen, moet je iets bijzonders laten zien of horen. Of dat vanavond helemaal is gelukt is niet zeker, maar talent heeft Daniël zeker. Met een paar zanglessen om zijn stem beter te beheersen gaat dat zeker lukken volgens de jury.

Clear Clamour mag als laatste meedingen naar een finaleplaats. Deze jonge band heeft nog niet echt een richting gekozen en speelt voornamelijk covers van eighties rockbands als ZZ-Top en Dire Straits. Allemaal knap nagespeeld, maar niet iets voor een bandcompetitie. Het eerste nummer is wel zelf geschreven en is mede door de inbreng van saxofoon opvallend. Met alleen covers gaan ze het niet redden, dus werk aan de winkel. De meeste muzikanten in deze band hebben al ruime ervaring in muziekverenigingen en fanfares. Samen spelen gaat ze dan ook goed af, hier en daar maken ze het zichzelf te moeilijk als ze willen laten zien wat ze allemaal kunnen spelen. Maar met al deze herkenbare liedjes weten ze het publiek wel mee te krijgen en zorgen hiermee voor een passend einde van de voorronde.

Tijdens het juryberaad geeft special act Mattanja Joy Bradley een gezellig optreden. De deelneemster aan “Op zoek naar de beste singer-songwriter van NL” laat samen met toetsenist Huub zien niet voor niets in de finale te hebben gestaan.

Ondanks de tegenvallende publieksopkomst zijn er veel muzikale kwaliteiten deze avond.  De jury heeft kennelijk toch niet veel tijd nodig, het optreden van Mattanja wordt onderbroken voor de uitslag. De bands en het publiek worden niet lang in spanning gehouden. Door het publiek is Clear Clamour de finale ingestemd. De jury was het er unaniem over eens dat ook Dehumanization daar thuis hoort. Na deze onderbreking maakt Mattanja haar optreden af, met nog een tip voor de beginnende artiesten; “…wordt niet arrogant, zoals bijvoorbeeld Waylon”.

Alle finalisten moeten als extra opdracht in de finale een nummer van Surrender coveren. Gezien de verschillende stijlen in de finale kan dat een interessante mix van Surrender nummers opleveren. Met nog één voorronde te gaan (15 maart) en de finale op 13 april spant het er nog om welke band Spectra 2013 wint en daarmee festival Klomppop mag openen. De andere finalisten zijn:  Libertation, Monsun & the Majestical Masters of Mayhem, Nutz! en Punt.

#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Zeeland