Interview met Swamp Machine Interview met Swamp Machine

"De riffs die we spelen zijn echt wel geïnspireerd op de jaren zeventig hardrock"

, Agnes van den Herik

Interview met Swamp Machine

"De riffs die we spelen zijn echt wel geïnspireerd op de jaren zeventig hardrock"

Agnes van den Herik ,

Een nieuwe drummer en meteen een optreden in Londen. Het Zeeuwse Swamp Machine lijkt niet te stuiten. 3voor12/Zeeland sprak met de drie bandleden; Koen van Soelen (zang/basgitaar), Mehidah Endenburg (gitaar) en Rick Schuitemaker (drums), over veranderingen in de band en hoe moeilijk het boeken van optredens in het buitenland is.

 

Jullie hebben pas afscheid genomen van jullie vorige drummer Mathijs.
Mehidah: “Ja dat klopt, in november heeft hij zijn laatste optreden met Swamp Machine gehad.” Koen: “Hij had het veel te druk met zijn andere bands. Waaronder een van zijn eerste bandjes. Ze zijn erg druk bezig om aan de weg te timmeren. Nou ja, dan moet je toch gaan kiezen. Ze doen nu veel festivals en grote optredens en uiteindelijk heeft hij zijn keuze gemaakt. We hebben gelukkig een meer dan geschikte vervanger gevonden in Rick. Daar waren we eigenlijk best bang voor: goede drummers in dit genre muziek, zijn hier vrij moeilijk te vinden. Wij zitten eigenlijk een beetje tussen metal en psychedelische rock in.” Mehidah: “In België, dat hier vlakbij ligt, is er wel meer van dit genre. Maar de connecties met België zijn er eigenlijk niet zo.” Koen: “Ja dat is heel stom, het lijkt wel of er een muur omheen staat. Ook met optredens: Mehidiah en ik spelen al zes jaar samen en we hebben maar drie keer in België opgetreden.” Mehidah: “Het is op één of andere manier heel moeilijk om als Nederlandse band een optreden in België te regelen. En het ligt hier om de hoek.” Koen: Ze hebben een hele goede muziekscène en mooie festivals, maar zijn heel gesloten of zo. Jammer is dat.” 
 
En nu heeft Swamp Machine Rick als drummer, hoe is dit gegaan?
Rick: “Nou, Koen kende ik eigenlijk al een tijdje.” Koen: “Ja, ook via Facebook en wat optredens.” Rick: “Een paar keer heb ik Koen gezien tijdens optredens met zijn andere band, Forbidden Planet. Via gezamenlijke muziekvrienden kenden we elkaar. Ik zag op Facebook staan: ‘dringend drummer gezocht’. Ik was op zoek naar een bandje erbij en zodoende heb ik erop gereageerd.” Mehidah: “Ik heb toen contact opgenomen met je, ik kende jou nog niet.” Rick: “Klopt. Kort daarna heb ik een keertje mee gerepeteerd en het klikte eigenlijk wel.”
 
Hoe is zo’n wisseling van de wacht binnen een band?
Koen: “Kijk, we zijn onze vorige drummer gewend en hij kwam uit de metal-hoek en hij was behoorlijk goed.” Rick: “Ja, zeker. Een fantastische drummer.” Koen: “We zijn maar met z’n drieën in de band dus drums spelen een zeer grote en belangrijke rol. Ondanks dat Rick niet gewend is Metal te spelen, hoorden we dat wel terug in zijn spel.” Rick: “De sound van metaldrummers is veel korter en feller. Ook de dubbele bass-drums: het is sneller en ze maken veel gebruik van bekkens. Dit deed ik eigenlijk niet op die manier. Dat hebben ze me er de afgelopen maanden behoorlijk ingestampt! Ik moest toch een beetje de sound die Swamp Machine had over proberen te nemen.” Mehidah: “Ja dat is wel zo. We hebben een bepaalde setlist dus de nummers waren er al.” Rick: “We hebben nu zo’n zes nummers uitgewerkt. Het lag allemaal wel in m’n straatje, het was alleen wat heavier, wat zwaarder. Ik ben gewend wat ‘lichtvoetiger’ en meer psychedelisch te spelen.” 
 
Hoe leg je jullie muziek uit?
Mehidiah: “Daar hebben wij zelfs moeite mee!” Koen: “Ik ga niet zeggen dat ik er niet van hou om dingen in hokjes te stoppen. Ik denk: om iets te begrijpen is het zeker handig. Misschien is het te vergelijken met de langzamere nummers van Black Sabbath. De riffs die we spelen zijn echt wel geïnspireerd op de jaren zeventig hardrock. Alleen staan we lager gestemd en stoppen we wat psychedelische stukken ertussen. We houden ook wel van lang uitgesponnen passages.” Mehidah: “De meeste invloeden komen toch wel uit de jaren zeventig.” Koen: “En natuurlijk ook de stoner-rock uit de jaren negentig, met name Kyuss is hier een voorbeeld van. Maar we geven er uiteraard onze eigen draai aan.” Mehidah: “Kyuss is voor iedere stoner-band wel een inspiratie geweest.” Koen: “We proberen in ieder geval niet te klinken zoals een andere band. Mehidah schrijft heel veel riffs en ik moet zeggen: hij schrijft altijd hele rare riffs en dat is eigenlijk heel tof. Niet zo standaard. Dat is misschien niet altijd even makkelijk voor de drummer!” Rick: “Dat klopt, ja. Soms is het niet helemaal bij te benen! Het houdt daarentegen de lange nummers, met die verschillende ritmes ertussendoor, wel interessant.” 
 
Zaterdag spelen jullie in Londen.
Mehidah: “Spannend wel. We hopen dat we het zaterdag goed doen en ze ons kunnen waarderen. En dat we zoveel mogelijk T-shirts en cd’s kunnen verkopen!” Koen: “Het staat natuurlijk ook wel goed op je CV wanneer je een aantal optredens in het buitenland hebt gehad. En ja, wie weet loopt er wel een of andere promotor rond. Iemand die ons wil boeken. Je weet nooit waar het goed voor is. En het is gewoon leuk om te kunnen doen” Rick: “Ook weer een stuk ervaring erbij uiteraard.” Mehidah: “En hoe het is gekomen: ik had een nieuwe laptop gekocht en daar zocht ik een afbeelding voor van een moeras, ‘swamp’ dus. Ik ging naar afbeeldingen zoeken van een moeras en vond een afbeelding in zwart wit. Toen ik hier op klikte, kwam er een Engelse tekst tevoorschijn. Dit waren recensies over cd’s en bandjes, zo ook over ons. Er stond bij: “We need to get these guys to the UK.” Dus eigenlijk puur toeval dat ik daarop terecht kwam en het artikel las. Dat was een artikel van twee maanden oud. Dus ik heb meteen gemaild en hij vroeg of we in februari konden komen. En om die kans niet aan te nemen is natuurlijk zonde! Het is een tweedaags indoor-festival, zaterdag en zondag.” Koen: “En zonder connecties of agent is het vrij moeilijk van alles te regelen in het buitenland. Dus we zijn erg blij met het optreden op zaterdag.” Rick: “De vrijdag ervoor hebben we een optreden in Goes en dat is gelijk mijn eerste optreden met Swamp Machine. Wel spannend allemaal, maar het is gelijk een goede oefening voor het optreden de dag erop in Engeland.Ik heb er vertrouwen in. Het kleinschalig kunnen uitproberen, hoe het live gaat met z’n drieën en publiek erbij, is voor mij wel prettig.” 
 
Wat zijn jullie plannen nu Swamp Machine weer compleet is?
Koen: “We zijn de afgelopen maanden druk bezig geweest om Rick onze nummers te laten oefenen en spelen. Hier gaat uiteraard zeer veel tijd in zitten. Ik heb nu het idee dat het er goed in zit bij Rick.” Rick: “Het is een kwestie van veel doen, veel herhalen. Het ene nummer gaat beter dan het andere.” Koen: “En hij snapt de muziek. Dat geeft een enorme voorsprong.” Rick: “Dat is waar. En verder: ik heb nooit les gehad. Mezelf alles aangeleerd.Wat er ook voor zorgt dat je een eigen manier van spelen hebt. Een eigen geluid dat herkenbaar is.” Koen: “We zijn nu klaar om nieuwe nummers te maken nu we Rick erbij hebben als drummer.” Mehidah: “Ik heb ook erg veel zin om weer nieuwe dingen te maken en te schrijven. Verder zijn we bezig met het plannen van optredens en we hebben er nu al een aantal in het verschiet. Zoals deze week in Goes, twee februari op het Winter Warmer Weekender te Londen, in april op het Stonerfest in Terneuzen, in mei treden we in de Bastille te Schoonhoven op met de band ‘NAAM’ uit Amerika. Verder zijn we ook nog bezig met het regelen van optredens in Duitsland.” Koen: “Dat is wat we het liefst doen: muziek maken en optreden. Op het podium staan. Onze liefhebberij en passie uitvoeren. Daar gaat het om en daar gaan we voor.”
advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Zeeland