Elliott Brood weer thuis in Middelburg

Canadese Deathcountry slaat aan in Kaffee ‘t Hof

Tekst: Justin Faase Foto’s: Niels Davidse ,

Even tellen. Het is vanavond alweer de derde keer dat Elliott Brood, de Canadese alt-country band, in Middelburg op een podium verschijnt. Wederom is een nieuw album de reden dat het drietal voet aan de grond zet in Europa. Het lijkt echter geen herhaling te worden van wat we eerder hebben gezien: het optreden is in Kaffee ‘t Hof en we zijn dit keer aan het begin van de tournee, in plaats van het uiteinde.

De nieuwe plaat Days Into Years verscheen in 2011 al in het thuisland, maar krijgt nu pas zijn Europese release. Dat dit album nog niet helemaal is ingeburgerd aan deze kant van de oceaan, wordt tijdens het optreden duidelijk. De respons van het publiek passend bij de stampende deathcountry van Elliott Brood komt namelijk pas na de helft op gang, wanneer er nummers van eerdere albums voorbij komen.
 

Gelukkig zijn de liedjes van Elliott Brood van het soort dat erin gaat als zoete koek. Met pakkende melodieën en een dreunende ritmesectie rijgen ze de stevige hits aaneen. De band lijkt gekozen te hebben voor minder banjo’s ten faveure van versterkte gitaren, wat het rockgehalte ten goede komt. Toch kunnen we Elliott Brood nog steeds zien als een act die country en folk een warm hart toedraagt. Zanger Mark Sasso doet met zijn raspende stem een flinke duit in het zakje, maar ook het gebruik van de mondharmonica doet denken aan het plattelandsleven en de bijbehorende muziek.

Dat Elliott Brood traditie en historie hoog in het vaandel heeft staan, blijkt wel uit de teksten, onder meer over Canadese soldaten tijdens de Tweede Wereldoorlog.
De serieuze kant ten spijt; de swing zit er in de tweede helft van het optreden goed in en de toeschouwers komen los. Zelfs achterin, waar de band eigenlijk nauwelijks zichtbaar is, gaan de handen in de lucht. 
 
De drie heren van Elliott Brood hebben voor de derde keer in Middelburg bewezen een uitstekende liveband te zijn die vol overtuiging hun studiowerk ook vanaf een podium kan overbrengen. Eind februari en begin maart zijn ze nogmaals in Nederland te, dus loop ze niet mis!