Birds!Birds!Birds! met postrock in De Spot

Een feestje voor aparte vogels

Tekst: Janna Schoonakker Foto's: Andre Joosse ,

Lowie Calle uit Terneuzen organiseerde vorig jaar voor de eerste keer Birds! Birds! Birds! Fest! in zijn woonplaats, waar circa tien bands uit binnen en buitenland aan deelnamen. Nu is het festival in Middelburg neergestreken met op de affiche Jag Hatar, LAskA en If Anything Happens To The Cat.

Het Maastrichtse Jag Hatar speelt bombastische, galmende ambient waarin rock-invloeden zijn verweven. Een eigen geluid wordt verkregen door een Flying V-gitaar met strijkstok te bespelen. Dit geeft een extra donker randje aan het geheel. De meeste nummers zijn instrumentaal en daar waar wel wordt  gezongen, is dit nadrukkelijk maar ingetogen. Er is ook niet echt sprake van songs met een kop en staart maar meer bestaande uit flarden van klanken en ritmes. De vier bandleden zijn erg in zichzelf gekeerd en spelen hun set in één ruk door, zonder een woord te wisselen met het publiek. Na het laatste nummer lopen ze al het podium af voor hun geluid is uitgegalmd.

De pas gevormde Britse band LAskA bestaat nog maar enkele maanden en naar eigen zeggen is dit pas het derde optreden. Toch zijn niet alle bandleden onbekenden voor Birds! omdat twee van hen, in hun eerdere band Wild Dogs In Winter, al op de eerste editie speelden.  De bandleden blijken ook allen multi-instrumentalisten die gemakkelijk de ene klankmachine voor de andere verruilen. Zoals keyboard voor een klarinet. De basis van hun muziek is elektronische ritmes in een monotone, dromerige flow. De meerstemmige zangmelodieën maken het geheel wat luchtiger en poppy. Vooral de afsluiter is erg swingend. Potentie is zeker in de zang aanwezig, de muziek klinkt echter in zijn geheel nog wat rommelig. Voorlopig houden we het op kinderziektes. Benieuwd of die op het zojuist uitgebrachte album zijn verbeterd.

Als laatste wacht ons een vijf man sterke gitaarformatie uit Gent onder de naam If Anything Happens To The Cat. De heren bezweren hun gitaren en produceren een psychedelisch geluid, van klein en ingetogen tot hard en vrolijk. Ondersteund met drums, keyboard en soms zelfs klokkenspel vormt het een dynamisch geheel. Op het podium blijven de bandleden nooit lang op één plek en wordt er veel interactie gezocht met het publiek. Afgezien van een vertellende stem op tape zijn de nummers instrumentaal maar houden ze de spanning goed vast. 

Een veelzijdige line up dus. Birds! Birds! Birds! Fest! is zeker geen mainstream festival maar wel een leuke gelegenheid voor de muziekliefhebber om in aanraking te komen met nieuwe en vaak aparte bands.