Topacts tijdens lustrum van festival Centree

Navarone in topvorm sluit sexy, donker en opzwepend af

Ben Willemsen ,

Met rockband Navarone haalt festival Centree een topper van jewelste in huis. Maar ook de andere acts zijn de moeite waard tijdens dit tweedaagse festival in Zierikzee. Zo staan Mattanja Joy Bradley, The Soul Snatchers en Zeeuwse Belofte Steady New Sounds op de aankondiging. Het is duidelijk een feestelijk jaar voor deze 5e editie van het festival.

Festival Centree presenteert zich als cultuurfestival. Naast muziek is er kunst en theater met o.a. het Meesleeptheater, de Rederijkers en Theater Muzemuis en activiteiten voor kinderen. Elk jaar staat festival Centree garant voor een veelzijdig programma. De dag opent muzikaal met DJ Vindictiv. Hij draait twee keer een set, waarvan de tweede de meest interessante is. Naast Vindictiv staat saxofonist René Everts (Capital Sentimental). De jazzy sounds die de weide overvloeien vullen het warme weer mooi aan. Tussendoor speelt Quramitry feestelijke Balkan smartlappen, vrolijke dronkemansliederen over verloren liefdes, lange stapavonden en de dood.
 
Nadat Niels & Dylan (Smout) een akoestische set van Nederlandstalige nummers in de Pop aan Zee tent hebben gebracht is het tijd voor Mattanja Joy Bradley. Met een prima nieuwe cd op zak en veel airplay de laatste tijd, is de festivalweide inmiddels goed volgelopen voor Mattanja en band. In het voorjaar zette Mattanja met haar andere band Bradley’s Circus het pop-podium Brogum nog helemaal op z’n kop. Dit herhaalt ze vandaag niet. Aan de muziek en de stem van Mattanja valt niets af te dingen, maar het geluid staat slecht afgesteld en wellicht blijft het publiek hierdoor wat afstandelijk.

Wat Mattanja niet voor elkaar krijgt, lukt Geert & the Chiefs wel. Het publiek komt voor het eerst echt los vandaag. De aanstekelijke nummers van de goedlachse Geert doen het goed. De set wordt goed opgebouwd waardoor er steeds meer mensen rondom de Pop aan Zee tent komen staan.
 
Het feestje wordt voortgezet op het hoofdpodium waar het publiek al swingend doorgaat met The Soul Snatchers. Dit swingt de pan uit met sixties soul en seventies funk. Oude tijden met James Brown herleven en met een prima podiumact een lust voor oor en oog. Helaas zakt het daarna wat in met Zeeuwse Belofte Steady New Sounds. Dit is niet helemaal aan hen te wijten, als het soul en funk bloed nog door je aderen stroomt. Wat dat betreft is de programmering van het festival niet goed. Pas op het laatst weet de band alsnog te overtuigen zoals ze dat ook tijdens de finale van de Zeeuwse belofte deden. Muzikaal is het dik in orde. 31 augustus is de grote dag voor de band, want dan speelt Steady New Sounds de finale van de Sena Performers Pop Award in de Melkweg Amsterdam.
 
Na Noorderslag dit jaar is de band Navarone niet meer te stoppen, met als voorlopig hoogtepunt een optreden op het toonaangevende Sziget. Maar ook voor het Zierikzeese publiek knalt Navarone. Met een onvermoeid en een zeer goed bij stem zijnde Merijn van Haren verkeert de band momenteel in topvorm. De set begint met een Pink Floyd soundscape. Verder speelt de band veel eigen werk van de laatste cd’s, maar verwent het publiek ook met Led Zeppelins Whole Lotta Love en als afsluiter een volledig en geweldig gespeelde versie van Deep Purple’s Child In Time. 
 
Traditioneel is de zondagmiddag voor festival Centree de aftermath van de zaterdag met wereldmuziek. Een zomerse festivalweide wordt gevuld met salsa van Los Misticos. Deze zonnige muziek zorgt voor een prima begin van de middag. Ook met Mdungu wordt zonnige muziek gemaakt. Het lijkt een mix van jazz en Afrikaanse klanken, en samen met de inderhaast overgevlogen MC Typhoon, die de avond ervoor nog op Sziget stond, ontstaat een mooie melange.

Met deze vijfde editie staat festival Centree stevig op de kaart en steeds meer mensen weten de weg naar dit leuke festival te vinden.
 
Of dit zo blijft? Het festival is momenteel op zoek naar nieuwe sponsors en organiseerde daarom op de zaterdag een sponsorborrel om nieuwe ‘geldschieters’ te werven. Hopelijk heeft dit wat opgeleverd, want geen festival Centree is een cultureel gemis voor Zierikzee.