10 jaar KreekRock Westdorpe

Een greep uit archief van 3voor12/Zeeland

Ilona de Bruijne ,

Westdorpe rockt aanstaande zaterdag! Rondom de Chillsoos (in de Kapittelstraat 4a) begint rond 14.30 uur KreekRock. Dit openluchtfestival viert haar tienjarig bestaan en dat is dan ook meteen terug te zien aan het programma. Zeker dertien bands, die in de afgelopen jaren een connectie met KreekRock hebben opgebouwd, treden er op. Op de Facebookpagina van KreekRock wordt de laatste dagen al wat teruggeblikt. En dat bracht de redactie van 3voor12/Zeeland op het idee om zelf ook eens in het archief te duiken …

Rumble Fist
De website van 3voor12/Zeeland gaat in 2007 online. Aanvankelijk wordt het medium maar mondjesmaat gebruikt, maar vanaf 2009 verschijnen regelmatig nieuwsberichten over optredens, festivals, uitgebrachte cd’s en interviews.
Het is dan ook in juni 2009 dat voor het eerst een verslag gepubliceerd wordt over de uit Terneuzen afkomstige Rumble Fist: “Deze mannen spelen een mix van hardcore en skate-punk met een laagje metal tussendoor.” Over het repertoire van Rumble Fist is de verslaggever kort. De band speelt die avond covers als ‘Cloudy The Futur Is’ en ‘What Happened’ en “voor de rest worden er ook eigen nummers gespeeld.”
Hoe anders is dat in 2012, als Rumble Fist door de redactie van 3voor12/Zeeland tot ‘een echte hoofdact’ wordt bekroond: “Rumble Fist zijn Zeeuws-Vlaamse punkhelden. Al een paar jaar lang geven ze de meest energieke live shows,…”. Zaterdag speelt de band voor het laatst samen.
 
Shameless Lies
Rumble Fist is niet de enige band die voor het laatst optreed op KreekRock. Ook Shameless Lies neemt afscheid. De band was voorheen misschien beter bekend onder de naam LYN. Toevallig of niet, maar in het nieuwsarchief van 3voor12/Zeeland wordt LYN voor het eerst genoemd in datzelfde verslag als Rumble Fist, al is de verslaggever duidelijk een liefhebber van LYN: “Het publiek ging los en hoewel er niet echt veel plaats was, ontstond er zowaar af en toe een kleine pit waar iedereen lekker in los ging! Helaas is er voor de fans weinig nieuw materiaal geschreven. Tijd dat de band weer eens wat nieuws laat horen, voor de rest LYN: rock-n-roll!!”

In januari 2012 valt te lezen dat de muzikanten uit de bands LYN en Asbak samen verder zijn gegaan onder de naam Shameless Lies. Een verslaggeefster van 3voor12/Zeeland merkte tijdens Spectra dat de meningen over deze ‘nieuwe’ band wat verdeeld waren: “Kwestie love it or hate it. Zanger Valentino maakt er een show van en trekt regelmatig zijn scheur open. Hij is met name degene die Shameless Lies een eigen geluid geeft.”

Swamp Machine
Maar gelukkig wordt er niet alleen afscheid genomen op KreekRock. Swamp Machine timmert momenteel internationaal goed aan de weg. Zo valt op de Facebookpagina van KreekRock een interview te lezen met de drie bandleden. In alle openheid vertellen Koen van Soelen, Mehidah Endenburg en Rick Schuitenmaker begin dit jaar aan ‘onze’ interviewster Agnes van den Herik over de veranderingen in de band en hun internationale ambities: “Je weet nooit waar het goed voor is. En het is gewoon leuk om te kunnen doen.”
Hadden de mannen dit ook verwacht toen zij in november 2012 voor het laatst met Matthijs Quaars op het podium stonden? In ieder geval ontmoeten de oud-bandleden elkaar zaterdag weer, want de ‘runner-up uit de Slagwerkkrant’ bespeelt – zoals menig Zeeuws Vlaamse metal liefhebber wel weet - ook de drums bij Tellurion.
 
Tellurion
Deze metal band bestaat al sinds 2008. In 2009 duiken er voor het eerst twee foto’s van het vijftal op op de 3voor12/Zeeland site, een optreden tijdens Anywave. Het duurt tot 2012 voordat er iets over deze Zeeuws Vlaamse band geschreven wordt. In ieder geval is de verslaggever enthousiast over deze band: “Het nummer wat ik meepik van de Zeeuws Vlaamse Machine Head klinkt lekker. Dat is veel belovend voor een eventuele nieuwe cd en natuurlijk het optreden de 16e als support van Textures.”
 
Kreekrock: Zaterdag 24 augustus 2013, toegang 3 euro, info www.facebook.com/kreek.rock.
Bands: Rumble Fist, Swamp Machine, Tellurion, Gork A27, Monsum. Your Highness, The Fifth Alliance, Reason to Kill, Stunned Ziggy, Giant Diamond Sea Turtle, Oskoed Slotters, Incarnate, Shameless Lies