Kim Janssen en Rue Royale in De Spot

“You guys are really quiet! Is there anyone out there?”

Tekst: Anneke Flikweert Foto's: Janou Munnik ,

Geen ‘band met voorprogramma’ afgelopen vrijdag in De Spot, maar een totale verweving van het geheel. Kim Janssen en Rue Royale traden in wisselende samenstelling op, ondersteund door een achtkoppige band. Een optreden als een prachtig geweven tapijt, met warmte, muzikale kleurenpracht en momenten van verstilling.

“This kind of seating makes me feel like if  I’m in a basketbal game,” opende Brookln Dekker van Rue Royale, doelend op de speciaal  neergezette tribune. Toch bleek dat de ideale hangplek voor het ademloos luisterende publiek deze avond. “You guys are really quiet! Is there anyone out there?” Stemmen die zich met elkaar vervlechten, ijle akkoorden, gitaar en dan ineens de drum die erbij komt en het geheel nieuwe pit geeft.

Teksten over de reis en het doel, de strijd om dingen letterlijk en figuurlijk goed te kunnen zien en manieren om te ontsnappen, van Brookln en Ruth Dekker van Rue Royale. Kim Janssen nam ons mee naar de magische wereld van een Britse kostschool, met vliegende bomen, donkere moerassen, verlaten gangen en veel poëzie, begeleid door drums, bas, klarinet, trompet, dwarsfluit, keyboard, viool, cello en de prachtige stem van zus Phyllis Janssen. “We’re playing in each other’s sets; a kind of loosy-goosy,” legde Rue Royale uit. Van singer-songwriterliedjes tot orkestrale setting met tien muzikanten op het podium; ze beheersen het allemaal. 

Het Amerikaans-Engelse folkduo Rue Royale, met Brookln en Ruth Dekker werd in 2006 opgericht in Chicago. Tijdens een Europese tour in 2008 speelden ze met Kim Janssen. Sindsdien treden ze regelmatig samen op. Brookln en Ruth Dekker verhuisden naar Nottingham, om in Europa te kunnen toeren en ze treden vrijwel dagelijks op; zo spelen ze de gehele maand december in Italië. Met Kim Janssen deden ze dit keer in november vier concerten; in Den Bosch, Middelburg, Utrecht en Nijmegen. In maart 2012 kwam hun album ‘Guide To An Escape’ uit, met de single ‘Halfway Blind,’ een toespeling op het feit dat Brookln blind aan één oog is.

Kim Janssen debuteerde in 2009 met het album ‘The Truth Is, I’m Always Responsible.’ Hij sloot zich aan bij The Black Atlantic en trok in verschillende formaties door Europa, de VS en zelfs China. In maart 2012 kwam zijn orkestrale album ‘Ancient Crime’ uit. Speciaal voor deze gezamenlijke ‘mini tour’ brachten Rue Royale en Kim Janssen een cassette uit, ‘City Of The Dead,’ in een oplage van 100 exemplaren. Op deze ‘autumn tour cassette’ het nieuwe ‘City Of The Dead,’ van Kim Janssen, met een uitgebreide rol voor de blazers en‘Try As They Might’ van Rue Royale.