June en MacSwordfish naar finale Red Bull’s Bedroom Jam June en MacSwordfish naar finale Red Bull’s Bedroom Jam

Bloedhete avond in ’t Beest met Go Back To The Zoo toe

, Tekst: Daniel Hereijgers Foto's: Robert de Jonge

June en MacSwordfish naar finale Red Bull’s Bedroom Jam

Bloedhete avond in ’t Beest met Go Back To The Zoo toe

Tekst: Daniel Hereijgers Foto's: Robert de Jonge ,

June en MacSwordfish lieten afgelopen donderdagavond Shabby Harry’s en The Muff achter zich in de bloedhete en spannende halve finale van Red Bull’s Bedroom Jam in ’t Beest in Goes. Het Zundertse June en Bredase MacSwordfish strijden in een online finale, alleen te zien op www.redbullbedroomjam.nl, vanuit de Red Bull Studios in Amsterdam op 20 november om de hoofdprijs. Wie mag een EP opnemen met de Engelse producer John Mitchell en krijgt een plek in het voorprogramma van Go Back To The Zoo? Voor alle vier acts was dat al een beetje de prijs in ’t Beest. Go Back To The Zoo zat in de jury en sloot de avond stevig rockend af met bekend en nieuw werk.

Het Steenbergse Shabby Harry’s begint met harde rock ’n roll en neemt met zes bandleden het hele podium ruimschoots in beslag. Het begin van een heet avondje in ’t Beest. Shirts met emblemen van Peter Pan Speedrock, automerk Pontiac Firebird en Route ’66. Een energiek begin, al mag je van een zeskoppige band en het gekozen genre niet minder verwachten. Door in de beperkte tijd zo’n vier a vijf covers van bijvoorbeeld Triggerfingers ‘Is It?’ en Led Zeppelins ‘Rock’n Roll’ te brengen, schakelt Shabby Harry’s zichzelf vrijwel uit voor de eindoverwinning. De verwachting is dat de jury zal kiezen voor een act met een eigen geluid.

Dat eigen geluid heeft MacSwordfish absoluut. Op 3voor12/Breda, de lokaalsite van hun eigen stad, is het trio al geroemd vanwege hun eigen mix van blues en rock in de stijl van The Black Keys, White Stripes en The Doors. Ook vanavond maken de 17- en 18-jarigen, zanger Victor Wasser, gitarist Casper Heijstee en drummer Mark van Reusel weer indruk, dit keer voor een nieuw Zeeuws publiek en trouwe meegereisde fans. Wasser heeft zijn gitaar thuisgelaten en laat het gitaarwerk aan Heijstee over en doet zelfs bescheiden een stapje opzij achter een box om het zeer professioneel klinkende gitaarwerk volledig tot zijn recht te laten komen. De sound is vandaag iets bedeesder en ingetogen dan normaal en er is wat weinig interactie. Maar zoals altijd spreekt de kwaliteit voor zich. Nummers als ‘Love Pollution’ en ‘Dr. George And The Magical Antidote’ zijn ideaal materiaal voor bandwedstrijden waar de speeltijd beperkt is.    

June uit Zundert opent met een relatief nieuw nummer dat ‘Ooh Yeah’ lijkt te heten. Zanger Bart Goos heeft bordjes met ‘Ooh’ en ‘Yeah’ meegenomen en krijgt daarmee het ook voor June nieuwe Zeeuwse publiek en de fans uit de June-bus direct mee. Enthousiasme en energie heeft pop/rock/funk-band June altijd in de tas en vanavond laat de band zien waarom zij het best geschikt zijn om als ‘opwarmer’ voor Go Back To The Zoo te openen. Ook ‘Pessisimist’, wat de band instuurde voor deze bandwedstrijd, en demosingle ‘Pluto’ worden met gejuich ontvangen. June rockt hard en de band geniet duidelijk van de wisselwerking en interactie met het publiek. Voor finale ‘I Can’t Lie’ gaat de band stilletjes naar de grond en krijgt het de hele zaal zover mee te doen, om te eindigen met een vrolijk slotakkoord. “Catchy muziek met ballen”, noemt June dat.

The Muff, uit vier verschillende plaatsen in de Randstad, is de wildcard van de jury vanavond. Waar de andere acts in de voorrondes zoveel mogelijk ‘buzz’ hadden gecreëerd, waarbij buzz een vrij onduidelijke combinatie van YouTube views, Facebook shares en likes en Twitter communicatie inhield,  koos de jury The Muff als een soort ‘best of the rest’. En omdat de speelvolgorde die van de weekwinnaars plus wildcard was, sluit The Muff deze halve finale af. Wat opvalt, is dat de band vanavond slechts drie nummers speelt. Dat zijn wel langgerekte nummers, waaronder het ingezonden ‘Rock Paper Scissors‘, maar toch. Het is een mengeling/cross over van de raps van Rage Against The Machine, hardrock en pop. Het swingt en ook The Muff doet hard hun best op het podium, waarbij vooral de zang van Steenhuis en zijn bijbehorende poses het meest opvallen. 

De Uitslag

De jury, bestaand uit Pascal Molenaar (winnaar 2011), Wilbert Stuifbergen (LiveXS), Hilde Smetsers (Next Best Band) en de bandleden van Go Back To The Zoo , liet het bekendmaken van de uitslag over aan GBTTZ-zanger Cas Hieltjes. Voor de twee bands die het niet haalden, begint hij met troostende woorden: “Ik geloof niet dat wij ooit een wedstrijd hebben gewonnen waar we aan mee hebben gedaan, dus alles is nog mogelijk.” Volgens Hieltjes heeft June de jury het meest overtuigd en is de band anoniem de winnaar, kort gevolgd door MacSwordfish die vanwege hun jonge leeftijd het etiket ‘beloftevol’ meekrijgen. Dat wordt nog een spannende (online) finale tussen de twee bands uit de regio Breda.

Voor Go Back To The Zoo is het na zo’n avond met vier talentvolle bands en hun publiek een makkie af te sluiten en de heren doen dat dan ook met verve. Het publiek in ’t Beest geniet en danst uitbundig op de bekende nummers van het eerste album ‘Benny Blisto’ zoals ‘Beam Me Up’, ‘Hey Dj’ en natuurlijk ‘Electric’. Daarnaast geeft GBTTZ honderd procent om ook hun nieuwe album uit 2012 ‘Shake A Wave’ onder de aandacht te brengen van de volle concertzaal en wie nog niet bezweet was, wordt dat vanzelf. Met dit album trekt de band de succesvolle lijn die het naar de grotere Nederlandse festivals bracht door, wellicht naar een grotere internationale carrière? Songs als ‘Weekend America’ en ‘Summer Ends’ sluiten live in elk geval naadloos aan op eerdere hits. Voor fans van Go Back To The Zoo was deze halve finale van Red Bull’s Bedroom Jam sowieso een mooie avondje ’t Beest, maar liefst vier programma’s en een hoofdact die nieuw werk ingenieus combineert met bekend materiaal.

advertentie
Tags
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Zeeland