Noble Tea winnaars allereerste editie T-Strijd 2012

Publieksprijs voor de immer enthousiaste mannen van June

Daniël Hereijgers ,

Vrijdag 30 maart was de finale van de allereerste editie van bandwedstrijd T-Strijd in Gebouw T. Het Antwerpse Noble Tea won de wedstrijd en pakte de hoofdprijs van € 1.000,- opnametijd in de studio van Gebouw-T en een optreden in het poppodium of op de T festival. De jury had een spreekwoordelijke “zware keuze”, terwijl June, dankzij de volgeboekte June-bus uit Zundert, de publieksprijs wegkaapte voor de neus van local heroes Hobo’s Hope.

 Zes bands kregen ieder 25 minuten om zich in deze finale te presenteren aan het publiek. Uit de voorrondes waren door de jury aangewezen: instrumentale retrorock van Capital Sentimental uit Zeeland, alternatieve indierock van Noble Tea uit Antwerpen, melodieuze/indierock van Back at Seven uit West-Brabant, de pop/rock/funk van June uit Zundert en, via de halve finale roots/folk van Hobo’s Hope uit Bergen op Zoom en hiphop/rockcollectief De Hobbyisten uit Zeeland. Met recht een regionale wedstrijd dus. Vanaf het begin was al aardig duidelijk wie met de publieksprijs zou gaan lopen, fanatiekelingen rondom de band June hadden een toerbus geregeld, vol fans van de Zundertse pop/rock/funk-band waardoor de roze en blauwe bandshirts en het gejoel onvermijdbaar waren. Ondanks licht zure opmerkingen van de presentator natuurlijk heerlijke promo voor Gebouw-T en deze nieuwe bandwedstrijd, die door maar liefst vier camera’s professioneel werd vastgelegd. Alleen naderden voor de cameralui op het podium de bands soms tot zo dichtbij dat dit ongetwijfeld wat invloed op de kwaliteit of de zenuwen moet hebben gehad. In het tijdslot voor de uitslagen vulden lokale rapper Braz en zangeres Rachel Janssen de wachttijd.

De winnaar had de zware taak om na het overweldigende gejoel voor June op te moeten treden waardoor de eerste twee, vooral rustiger songs wat in het niet vielen. Desondanks valt over de kwaliteit niet te twisten. Noble Tea liet zich niet van de wijs brengen en brengen hun vaak ingetogen alternatieve poprock met verve. De eerdere vergelijkingen met de jonge dEUS en Muse waren niet direct terug te zien en dat is maar beter ook, niet elke afwijkende rockband waarvan de zanger af en toe achter de toetsen plaatsneemt voor een rustiger nummer moet langs die meetlat gelegd. Noble Tea komt in ieder geval nog eens terug naar Bergen op Zoom. Net als hiphop/feestact De Hobbyisten trouwens, die al bevestigde dat Gebouw-T hen nog eens heeft terug gevraagd, buiten competitie. Nog even over de verplichte cover: dit was een verplicht nummer waarbij de acts keuze hadden uit The White Stripes ‘Seven Nation Army’, The Black Keys’ ‘Lonely Boy’ of Gotye’s grote hit van 2011 ‘Somebody That I Used To Know’. Een leuk idee, maar het eigen materiaal van alle bands is toch al wel voldoende, zoals Noble Tea’s versie van Goyte, en de tijd erg kort, hier waren bij deze finale geen echte uitschieters of het moet de enthousiaste explosie van June geweest zijn.