The Medics veelbelovend, maar laat live wat steken vallen

Ook Steady New Sounds is goed op weg

Tekst: Janna Schoonakker Foto's: Tineke Boer ,

Een avondje rocken in De Spot. Vanavond zien we twee bands die hun inspiratie halen in de britpop. Aan The Medics uit Utrecht en het Middelburgse Stready New Sounds de taak het aardig volgelopen podium te vermaken.

De opener van deze avond is Steady New Sounds. Dit is een beginnende band uit Middelburg. Ze staan binnenkort in de finale’s van talentenjachten Regioruis en Spectra. Alles aan de band straalt rock 'n roll uit. In hun geluid zijn diverse invloeden terug te horen van blues en rock ‘n roll tot surfrock. De vier heren zijn daarnaast allen in stijl gekleed in wit overhemd met stropdas en al even strakke kapsels. Dat de band hun invloeden niet verloochend betekent echter niet dat ze een oud kunstje herhalen, want zij voegen er ook zeker hun eigen stijl aan toe. Zo worden er enkele covers gespeeld, waaronder Miles Kane’s Come Closer, waaraan de band een geheel andere draai meegeeft. Dit klinkt zeker veelbelovend.
 
Naast de muziek draait het de band ook simpelweg om plezier maken. Ze hebben al aardig in de gaten hoe ze het publiek hierin kunnen meenemen. Op een festival zullen ze het dan ook vast goed doen, dat kunnen ze van de zomer mooi bewijzen op het Southpark Festival in Middelburg op 23 juni.
Met The Medics gaat het de laatste tijd aardig hard. Ze stonden al op Noorderslag en bij De Wereld Draait Door. Hun single City is vaak op de radio te horen. De verwachtingen voor dit concert liggen dan ook best hoog. Het begin van de set verloopt echter behoorlijk rommelig door technische problemen met de afstelling van het geluid en de zang. In de eerste twee nummers valt de zang soms in zijn geheel weg en pas na een nummer of vier komt men er achter dat de microfoon van de tweede stem helemaal niets doet. Dit komt wel wat slordig over voor een band met de nodige ervaring en het zorgt ervoor dat hun muziek vanavond niet zo knalt als dat het wel zou kunnen doen. Want aan de nummers is zeker niks mis. Stuk voor stuk zijn het catchy popsongs, waarin waverock wordt vermengd met dansbare beats. Denk aan een mix van The Killers en Franz Ferdinand.
 
De zanger van de band heeft duidelijk de houding en energie van een goede frontman. Zijn manier van zingen doet wat denken aan Bloc Party. Hij neemt echter ook de toetsen voor zijn rekening en deze staan achter op het podium, niet helemaal handig opgesteld. Hierdoor hij het hele concert heen en weer over het podium. De band maakt verder wel goede interactie met het publiek. Regelmatig springt er zelfs een bandlid de zaal in om daar verder te spelen. Omgekeerd worden er aan het eind van het concert mensen uit het publiek uitgenodigd op het podium om met de band mee te zingen en dansen. Naarmate het concert vordert komt de band ook beter op gang, maar helaas zijn ze dan al aardig door hun materiaal heen en wordt na een klein uurtje het feestje afgebroken. Hun beste concert zal het niet geweest zijn, maar hopelijk worden ze door deze ervaring uiteindelijk betere live-performers want de sterke nummers bewijzen dat The Medics wel de potentie heeft om het ver te kunnen schoppen.