Hiphop talent in podium de Klomp

De flows, de shit en de beats in Ovezande

Tekst René de Dreu Foto's: Rene Kauwenbergh ,

Zeeland heeft een groot arsenaal rappers en hiphop muzikanten in huis. Zo nu en dan krijgen ze een kans om zich te laten horen zoals in januari bij Hooi!Koorts in De Piek en in maart bij de speciale hiphop-editie van Spectra in De Klomp. Ook bij de rappers telt podiumervaring om de volgende stappen te kunnen zetten. De flows, de shit en de beats kunnen altijd beter.

 Op de podia blijkt dan dat hiphop in Zeeland zich kan meten met de grote landelijke acts. Nul Elf Acht, BDM Entertainment en De Hobbyisten hebben dat al bewezen, een schare volgers staat klaar. Bij Spectra in popcentrum de Klomp in Ovezande bleek dat weer. De Hobbyisten leverden daarbij een niet onbelangrijk aandeel. Als backing band voor de beats en muzikale invulling konden de deelnemende rappers laten zien en horen dat hun raps, melodielijnen en flows met een extra dimensie de kwaliteiten hebben om overal gehoord te worden.

 In die ambitie boven het maaiveld uit te steken bewezen Thomas en Christiaan van De Formatie ook in Ovezande al de meeste stappen te hebben gezet. Ze kregen van de jury een ticket om op de Spectrafinale op vrijdag 13 april te laten horen de aansluiting bij de hiphop top te hebben gevonden. Weliswaar een nipte overwinning omdat Mastah-D en Lobo ook de jury verbaasden met hun goede show, indringende teksten en pakkende melodielijnen op strakke beats. Hun freestyle aanpak bracht het talent in dit duo naar boven.   Het publiek dacht er ook zo over. De Formatie kreeg net als Lobo en Mastah-D de meeste stemmen, en ook dat laatste duo mag dus 13 april hun kunsten herhalen.

 De combinatie van de eigen beats en een nummer met de Hobbyisten als back-up zorgde die vrijdagavond in Ovezande voor meer verrassingen. Had Terneuzenaar Dylie zich wat beter voorbereid dan voorspelde de jury ook voor hem een mooie toekomst als rapper. In zijn openingsnummer met De Hobbyisten zat zoveel dramatiek en poëzie verborgen, dat het nieuwsgierig maakt naar een set lang met die kwaliteit. Nog wat schaven dus. Dat geldt ook voor rapper VanderStraate die in ieder geval veel bezieling en energie voorschotelt. Bira-X  zorgde voor afwisselende thema’s, maar die gingen wat gebukt onder een slechte verstaanbaarheid.

Al met al veel belofte bij  deze rap-avond.  De Hobbyisten kregen dat etiket al jaren geleden opgeprikt en lieten als special act in Ovezande weer eens horen ontzettend gegroeid te zijn. Hiphop met soul, rock en reggae invloeden en een aantal potentiële hits in de set maken deze groep tot een visiekaartje van hiphoppend Zeeland. Met Nul Elf Acht en BDM kunnen zij de voortrekkers zijn met in hun slipstream in ieder geval een aantal talentvolle volgers.