Interview met Lola van Addicted Kru Sound

2 juni op Vestrock

Marjoleine Kramer ,

De elektronische live band AKS (Addicted Kru Sound) treedt zaterdag op Vestrock in Hulst. Voor AKS heeft Lola de zang en tekst van de eerste single van Bodyspasm en ze heeft songs geschreven met Alex Callier van Hooverphonic.

De 21-jarige Lola (of Laura Groeseneken) studeert dit jaar af als grafisch vormgever. Ze hoopt onmiddellijk aan de slag te gaan en haar baan met haar muziek te kunnen combineren. Ze gaat graag naar Lowlands en Pukkelpop omdat je daar dingen kan ontdekken. Haar verjaardag is ook een feestdag in Nederland, namelijk Koninginnedag. “Daarvan ben ik op de hoogte gebracht door de jongens van Bronstibock! Ze stuurde me een berichtje om me te feliciteren met mijn Koninginnedag”, vertelt ze. Bronstibock is een Nederlandse dubstep groep.
Volgens Lola is het Nederlandse publiek iets uitbundiger dan de Vlamingen: “Ze komen sneller voor hun mening uit. Dat is een totaal andere visie van het publiek,” vindt ze.
 
Van piano naar zang
Op haar achtste is Lola pianoles gaan volgen. Toen ze veertien was begon ze een rockgroepje met jongens van de secundaire school. Lola is toen zangeres geworden omdat ze beter kon zingen dan pianospelen. Sindsdien heeft ze altijd in bandjes gezongen, de een wat populairder dan de andere. Ze houdt zich ook bezig met songwriting.
De zangeres heeft veel jazz gezongen: “Ik ben een grote liefhebber van jazz. In mijn vorige bands wou ik er altijd een jazzstandard in.” Met AKS heeft ze dit ook geprobeerd, maar daar waren de heren niet zo warm voor te krijgen.
Lola kijkt op naar geloofwaardige zangeressen. Lola: “Waar ik op let is of ik iemand die iets zingt ook echt geloof.”Als het aankomt op stijl, precense en podium, is Roisin Murphy haar grote idool: “Wat een vrouw!”
 
Selah Sue
Voor Lola werkte Selah Sue samen met AKS, maar Lola voelt zich absoluut geen vervanger van haar. “Ik heb een ander stemgeluid dan haar. De zanglijnen die ik zing bij AKS heb ik zelf geschreven en die bestonden niet voor ik in de band zat”, aldus Lola. Ze staan af en toe samen op het podium, dan vindt Lola het heel gezellig. “Ik kom haar wel eens tegen in Leuven bij het uitgaan.”
 
Samenwerking met AKS
Lola kwam de jongens van AKS tegen in het kunstencentrum STUK van Leuven. Een van de jongens kwam naar haar toe en vroeg haar of ze zin had wat vocals op een track te zeggen voor de singel die ze graag wilde schrijven. “Ik heb onmiddellijk toegehapt en enkele weken later was ‘Give it back’ geboren. Het ging allemaal heel natuurlijk en dat was erg fijn,” vertelt ze.
Tot nu toe heeft Lola nog geen toekomstplannen met AKS gemaakt: “De EP was een groot doel om naar toe te werken. Laat die samen met de festivals eerst maar zijn ding doen en dan zien we wel als het wat minder druk is. Ik leef van dag tot dag!”
De EP staat op nummer vijf in de Belgische iTunes Dance en ook in de afrekening van Studio Brussel en de Ultratop blijft de EP stijgen.

Over de richting die ze met AKS op gaat zegt ze: “Ik volg ze op dit moment een beetje, maar wie weet beslis ik na een tijdje om mijn eigen weg in te gaan… Ik zie wel wat de toekomst brengt, misschien een nieuwe trein, of misschien de zelfde weg… wie weet!” Op het moment is Lola alleen met AKS bezig. Ze is wel van plan nog iets anders te doen, maar dat houdt ze nog even geheim, net als de nieuwe nummers.