Stand van zaken volgens Geert van Oorschot

Zeeuwse singer-songwriters

Andre Joosse ,

Hoe staat het met de singer-songwriters in het Zeeuwse. Vrij goed zou je zeggen gezien de vele acts die in dit genre actief zijn. Hoe het echt staat met deze muziekstroming in Zeeland vragen we aan de kenners zelf. We vragen het aan Geert van Oorschot, zanger van Geert and the Chiefs.

Op 7 december presenteert podium De Spot een avond vol met singer-songwriters onder de noemer ‘Stand van Zaken’. Een serie avonden met verschillende genres moet een goed beeld geven hoe de popmuziek in Zeeland erbij staat.

Hoe staat het volgens jou met de Zeeuwse popmuziek?
Ik ben erg optimistisch over de Zeeuwse popmuziek. Het loopt heel erg uiteen: van grote namen zoals Blof en Racoon tot kleinere beginnende bandjes. En dit is ook goed. Dit is goed omdat dan een aantal van de beginnende bandjes later weer uit kunnen groeien naar grotere bands, zo blijft de Zeeuwse popmuziek in leven
 
Wat is persoonlijk je favoriete act uit Zeeland?
Mijn favoriete act? Ik vind eigenlijk heel veel leuk! Maar ik heb een paar bands die ik echt heel gaaf vind. Racoon is voor mij persoonlijk wel de beste van allemaal. Goeie melodieën, mooie teksten en geweldige uitstraling. Maar ik zal ook zeker wel een kaartje kopen als Steady New Sounds en The Venues in de buurt staan. Deze gasten zitten vol energie en maken er altijd iets leuks van.
 
Wat mis je in Zeeland als artiest?

Ik mis lef! Tegenwoordig als je opzoek bent naar een optreden, en je zegt dat je voornamelijk eigen werk speelt kun je fluiten naar je optreden.  Het is jammer omdat daardoor bands met potentie daardoor minder podium ervaring op kunnen doen en kunnen doorgroeien. Eigenlijk is het een soort van discriminatie.

Is het makkelijk om buiten de regio aan optredens te komen?
Zelf treed ik, op een enkele uitzondering na, niet op buiten Zeeland. Het is niet dat ik het niet wil, maar ik heb geen flauw idee waar ik zal moeten beginnen met zoeken. Natuurlijk zijn er meer plekken om op te treden buiten zeeland, maar er is daar ook meer aanbod van bands wat het weer moeilijk maakt.
 
Er is veel aanbod op het gebied van singer-songwriters in Zeeland, hoe komt dit?
Er zijn inderdaad veel singer-songwriters in Zeeland actief, maar er zijn er maar een paar die er ook echt iets mee doen. Ik heb veel vrienden die singer-songwriter zijn maar het alleen in hun kamer blijven doen. Alsnog denk ik dat er genoeg aanbod is, in ieder geval: geen tekort
 
Geven de acts die op 7 december  in De Spot staan een goed beeld van de ‘Zeeuwse sing-songwriters’?
Om eerlijk te zijn ken ik alleen Marsha en Saint Helena Dove. Maar ik denk dat er niet perse een “Zeeuwse”singer-songwriter bestaat. Iedereen legt zijn eigen gevoel in de eigen muziek.
 
Zie er toekomst in dit genre in het Zeeuwse?

Zeker weten! Ik merk namelijk dat de vraag naar singer-songwriters enorm stijgt in Zeeland. En ik hoop ook dat er toekomst in zit, dan kan ik namelijk nog even mee!