Hooi!Koorts finale in De Spot met The Venues als winnaar! Hooi!Koorts finale in De Spot met The Venues als winnaar!

De publieksprijs gaat naar Geert van Oorschot

, Tekst: Cathelijne de Groen Foto's: Niels Davidse

Hooi!Koorts finale in De Spot met The Venues als winnaar!

De publieksprijs gaat naar Geert van Oorschot

Tekst: Cathelijne de Groen Foto's: Niels Davidse ,

Tijdens de finale van Hooi!Koorts spelen vijf Zeeuwse bands een minuut of twintig van hun eigen repertoire en een cover. Geselecteerd uit de voorrondes moeten de bands nu laten zien wat ze in huis hebben en of er voldoende potentie is om door te groeien.

Vijf Zeeuwse bands: The Shards, The Venues, Geert van Oorschot, Jimmy Dumbbell en Sios. De avond begint met The Shards, vier jongens afkomstig uit Goes. Rockmuziek zoals we dat kennen uit de jaren '70, '80 en '90. Hier en daar is wat garagerock en blues te horen. Wat opvalt is de volwassen stem van zanger Stefan, die naast zingen ook nog basgitaar speelt en een prachtige saxofoon solo er tegenaan gooit. Ook heel leuk is het gebruik van de keytar.

The Venues is een vijfkoppige band uit Goes. De bandleden hebben al ervaringen met andere bands en dit is te zien en te horen. Frontman Tim Gorter voegt zich na een instrumentale intro op het podium. Rock 'n rollend heeft de band interactie met elkaar en richten ze zich ook goed op het publiek. Met pakkende nummers weten ze hun grote muzikale creativiteit over te brengen. En dan is er nog het belangrijkste ingrediënt van hun muziek: plezier maken. Als de muziek uit je poriën galmt, is er genoeg ruimte om plezier te maken. Niets is leuker dan een band op het podium te zien die zichtbaar geniet van het muziekmaken.

Dan is het tijd voor de in Vlissingen geboren singer-songwriter Geert van Oorschot. Ja, daar mag wel een artiestennaam voor in de plaats komen. Hoewel eigennamen, zoals Tim Knol, vaak ook genoeg nieuwsgierigheid wekt bij de mensen. Geert is pas 16 jaar oud, maar staat als een 'vent' op het podium. Ondersteund door drums en basgitaar begeleidt hij zichzelf met akoestische gitaar. Hoewel zijn stem aan het begin van zijn optreden niet helemaal zuiver klonk (wellicht door de zenuwen) kwam deze later mooi uit de verf. Een mini-versie van Jason Mraz die er zo op los zou kunnen jammen. Met een eigen geluid.

Jimmy Dumbbell werd pas opgericht in oktober 2011 en nu al staat er een band van formaat. Met een sterke stem van Adriaan van de Berg, die af en toe doet denken aan de diepe stem van Tom Smith. In korte tijd is een serieuze groep muzikanten uit het Manchester van Zeeland, Bruinisse, samengekomen en hebben keihard gewerkt om nu al met een krachtig eigen repertoire te komen. Met de catchy poprock gaat deze band het nog ver schoppen als ze op dit niveau door blijven gaan. En met zo'n korte tijd op de klok is er vast ook nog ruimte om verder door te groeien.

Als laatste is het de beurt aan Sios. Hou je van Snow Patrol? Dan hou je van Sios. Vloeiende popliedjes met sterke ondertoon. En niet alleen de popliedjes zijn vloeiend, ook de drie bandleden spelen vloeiend samen. Maar de drie jongens vertonen zich in aparte outfits op het podium. Zanger Ruben draagt een badjas en wisselt tijdens liedjes van hoofddeksel, bassist Quentin staat in pak met een zakdoek om zijn hoofd en drummer Bas heeft een enorme zwarte pruik kroeshaar op. De reden hiervoor is eerder jurycommentaar over de kleding van de band. Maar of dit nu zo'n professionele zet is? Toch is het muzikaal een toegankelijke afsluiter van de Hooi!Koorts finale!

En dan is de avond al flink uitgelopen en is het wachten op special act Wooden Saints en beraadt de jury zich over de deelnemende bands. Helaas duurt het wachten op Wooden Saints lang, maar het wachten wordt beloond. Tien man sterk staat hier op het podium gepropt met een grote variëteit aan instrumenten. De gypsy-familie lijkt ondanks de drukte op het podium en keurig geordende bende. Eerder dit jaar werd de band al geprezen op het Groningse Noorderslag, nu kan ook Middelburg zien dat hier tien bandleden staan die muziek ademen. Een prachtig divers schouwspel van klanken. Intens en met plezier sleurt de band je mee met hun folky popmuziek.

Eindelijk is het tijd voor de bekendmaking van de winnaar van Hooi!Koorts 2011-2012. Het is duidelijk dat alle vijf deelnemende bands groot talent bezitten, en hoe cliché ook, ze eigenlijk allemaal winnaars zijn. Er zit in alle bands genoeg potentie om door te groeien en het was dan ook een sterke finale. De winnaar van Hooi!Koorts 2011-2012 is The Venues! En de publieksprijs gaat naar Geert van Oorschot.
advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Zeeland