Waanzin! in Meker betekent sfeer in het skatepark Waanzin! in Meker betekent sfeer in het skatepark

Een tiental van artiesten garandeert een vermakelijke zaterdag

, Tekst: Naomi Engels

Waanzin! in Meker betekent sfeer in het skatepark

Een tiental van artiesten garandeert een vermakelijke zaterdag

Tekst: Naomi Engels ,

In het Meker Skatepark in Middelburg vond zaterdag het Waanzin! Festival plaats. Verschillende muziekstijlen en de bezoekers zorgden voor een goede sfeer.

Een tiental van artiesten garandeert een vermakelijke zaterdag

Afgelopen zaterdag 4 september vond van 13.00 uur tot 23.00 uur het nieuwe festival ‘Waanzin!’ plaats in Meker Skatepark in Middelburg. Mooi weer, een leuke locatie en een goede combinatie van muziekstijlen. Kortom: dé ingrediënten voor een geslaagd feest.

De organisatie van het nieuwe feest ‘Waanzin!’ ligt in handen van Auke van Laar. Omdat er in Middelburg naast feesten in De Spot niet zoveel wordt georganiseerd, zag hij dit feest als een behoefte en een uitkomst. “Meker is een geweldige locatie om een feest te geven, de optredens vinden immers plaats midden op de ramps en half-pipes. Dat lijkt me toch wel een unicum.”, vertelt Auke. “Daarnaast wilde ik eens een keer hiphop, dubstep en drum ’n bass combineren, aangezien daar vaak hetzelfde publiek op afkomt.” Succes gegarandeerd zou je zeggen, maar helaas is de opkomst van de dag toch niet zo hoog als werd verwacht. “Aan het eind van de avond telden we 65 betalende bezoekers, ondanks dat we veel werk in de promotie hadden gestoken. Ik denk dat de tegenvallende hoeveelheid publiek te wijten is aan het mooie weer sinds weken en het feit dat je buiten moet roken.”

Al om één uur ’s middags op een prachtige zaterdag gaat het festival van start. De debuterende Dubseal mag de spits afbijten met dubstep en ondanks dat hij voor een vrij lege zaal z’n draaikunsten laat zien, is deze tevreden over zijn optreden. De energie die hij doorgaans op de dansvloer bezit, weet hij mee te nemen achter de draaitafels en het handjevol mensen dat wel aanwezig is vermaakt zich dan ook prima.

De tweede act is het dynamische duo Bint & Barre, vertegenwoordigers van de emorap. Wat dat is? Hiphop bestaande uit teksten die de emoties van de artiest weerspiegelen. “We treden niet zo heel vaak op, aangezien we bezig zijn met het opnemen van een cd die binnenkort zal uitkomen. Maar als we optreden doen we dat vrijwel altijd samen.”, zegt Bint, de rapper van het tweetal. Behalve voor de teksten en de rap is Bint verantwoordelijk voor de drums. Barre richt zich op de verdere lagen van de muziek en gooit zijn stem in de mix om het geheel af te maken. Fijn aan dit optreden is de verstaanbaarheid van de teksten en sowieso de rap met inhoud. De variaties op 50cent-achtige lyrics kennen we langzamerhand wel.
 
Een DJ die al eerder in De Spot draaide op de derde editie van ‘Drum ’n Bass In Your Face’, is Tekka. Vandaag is zijn taak de artiesten aan elkaar te draaien en tevens heeft hij ook een optreden op de Waanzin! Afterparty in het Middelburgse café Underground. “De eerste set was vrij rustig, maar bij mijn tweede en derde set werd het al drukker”. De wat lage opkomst is voor Tekka echter geen domper op de dag. “Het gaat me niet om de hoeveelheid mensen, de sfeer is veel belangrijker”. En laat dat nou net hetgeen zijn dat in volle mate aanwezig is. Buiten zitten mensen lekker in de zon, voorzien van een biertje, een sigaret of zonnebril. De sfeer is ontspannen en iedereen geniet van het weer, de mensen en de muziek. Dankzij de keuze voor meerdere genres is er voor ieder wat wils.

De rest van de middag is gevuld met optredens van Ill-Productionz, Risskant & Ad rem en Van Kwaad tot Erger. Ondanks dat het Hiphopduo Ill-Productionz ietwat teleurgesteld is dat Meker niet volstaat, maken deze gevestigde Zeeuwen er desondanks een goede show van. Na een korte set van Tekka is het de beurt aan Risskant & Ad rem, ofwel hiphop met rake teksten die bij het publiek goed in de smaak vallen. Voordat de avond aantreedt is het tijd voor de Brabantse rapgroep Van Kwaad tot Erger. Tijdens het optreden start groepslid Timmietex een spontane polonaise met het publiek, waardoor staan in het skatepark verleden tijd wordt. Het optreden valt goed, zelfs mensen die niet van hiphop houden worden over de streep getrokken. “Ik houd normaal gezien niet echt van hiphop, maar als ik dit optreden vandaag niet had gezien, had ik niet geweten dat er zo’n vette hiphopgroep bestond!”, vertelt bezoeker Yaus Lekatompessy.

Vanaf 18.00 uur is het tijd voor de DJ’s. De Vlaamse Tiktaalik & Skrats staan als eerst op het programma. Tiktaalik verzorgt de drum ’n bass en Skrats, de naam doet het al vermoeden, scratst vervolgens er overheen. Vanwege etenstijd, de behoefte aan sigaretten of buitenlucht stroomt het bij hen al snel leeg, wat een gemis voor de drum ’n bass-liefhebber mag heten. De rest van de drum ’n bass-DJ’s waarmee de avond is volgepland, doen het zoals verwacht goed bij het publiek. Naarmate er steeds meer mensen terugkomen van hun siësta, raakt de dansvloer voller en wordt er veel gedanst. Bastine, een DJ die vaker in het Middelburgse heeft gedraaid, mag vervolgens zijn set beginnen. Al snel gaat het publiek uit z’n plaat en is Bastines doel bereikt. “Ik heb wel bewust de meeste opzwepende muziek uitgekozen om te draaien. Dat werkt toch het best als je de zaal aan het dansen wilt krijgen”, vertelt de DJ, wanneer hij na zijn optreden van een welverdiend biertje geniet op de set van DJ Announaki. Deze is zichtbaar zenuwachtig, maar draait desondanks een prima set.

De grote naam en afsluiter van de avond is CB, oprichter van DNB-festival Prspct en een DJ die we graag vaker in Zeeland willen zien draaien. Harde drum ’n bass zorgt ervoor dat ook de laatste muurbloempjes met hun voeten van de vloer komen en er een mooi einde komt aan de eerste Waanzin! in Meker.
 
Een leuk festival, jammer van de opkomst, maar desondanks was het feest zeer geslaagd. De sfeer zat er goed in en dat is uiteindelijk toch hetgeen wat telt.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Zeeland