Elliott Brood weet Middelburg opnieuw te overtuigen Elliott Brood weet Middelburg opnieuw te overtuigen

Deathcountry als een stevige boterham

, Tekst: Justin Faase Foto’s: Niels Davidse

Elliott Brood weet Middelburg opnieuw te overtuigen

Deathcountry als een stevige boterham

Tekst: Justin Faase Foto’s: Niels Davidse ,

In de winter van 2009 deed de Canadese formatie Elliott Brood al eens de Middelburgse Spot aan. Dat werd toen met veel enthousiasme ontvangen, een goede reden om ze tijdens de Europese tournee nog eens uit te nodigen voor een avond vol swingende “deathcountry”.

Deathcountry als een stevige boterham

Elliott Brood heeft in Middelburg niets meer te bewijzen. Het energieke optreden van februari vorig jaar staat nog in ieders geheugen gegrift. Dat is allerminst een reden om de zondagavondshow – wederom in De Spot – te laten schieten. Het Canadese trio speelt namelijk als een stel jonge honden die de wereld nog moeten overtuigen van hun klasse, ondanks dat dit hun laatste avond in Europa is en er al heel wat gereis opzit.

Zonder waarschuwing gaan plotseling de gordijnen open en begint Elliott Brood aan hun overtuigende tocht door hun nog redelijk bescheiden discografie. Een voorprogramma wordt dan ook niet echt gemist, zeker wanneer men de maandagochtend in de gedachten meeneemt. Want een feestje weten de heren wel te bouwen. De band vindt dan ook zelf dat de zondagavond meer een zaterdagavond lijkt.

Mark Sasso, Casey Laforet en drummer Stephen Pitkin staan bekend om hun opzwepende muziek. Met gitaar, banjo, ukelele en stompende drums zoeken ze de ideale combinatie van rock, folk, punk en country. Dat lukt ze aardig. Vooral het nummer Write It All Down For You van het laatste album blijkt een meezinger en –danser van formaat.

Dat album - Mountain Meadows - is alweer uit 2008 en echt veel nieuws heeft de band nog niet te melden, afgezien van een stuk of drie songs. Ze lijken met deze tour een beetje mee te willen liften op het succes van Mumford & Sons, dat met hun eveneens swingende folk hoge ogen gooit in de hitlijsten en mateloos populair is. Elliott Brood is gelukkig wat rauwer van stijl, met de schurende stem van Mark Sasso in de hoofdrol. Ook zijn de oudere nummers voorzien van post-rock achtige stukken op de versterkte gitaar van Casey Laforet wat het geheel toch een eigen geluid meegeeft.

Je zou verwachten dat het bij een band van zo’n formaat dringen is voor het podium, maar vreemd genoeg blijft het akelig stil in De Spot. Met het oog op de vergrijzing is het wel een bemoedigend beeld om ook een wat ouder publiek (uiteraard met spijkerjacks) aan te treffen. Het maakt Elliott Brood allemaal niets uit. Ze spelen alsof de zaal vol staat en geven zelfs graag nog een toegift, I Miss You Now. Wij zijn in ieder geval weer goed wakker geschud.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Zeeland