Black Diamond Heavies scheuren door ‘t Hof Black Diamond Heavies scheuren door ‘t Hof

Nashville duo zet rijkelijk geluid en energieke show neer

, Tekst: Justin Faase

Black Diamond Heavies scheuren door ‘t Hof

Nashville duo zet rijkelijk geluid en energieke show neer

Tekst: Justin Faase ,

Black Diamond Heavies die in Middelburg spelen, dat kun je gerust een buitenkansje noemen. Het tweetal weet met een beperkte instrumentatie een wervelende show neer te zetten vol blues, gospel, roots en punk, doordrenkt van weltschmerz en algemene droefheid.

Nashville duo zet rijkelijk geluid en energieke show neer

Het smalle Kaffee ’t Hof heeft slechts een beperkte ruimte om bands te laten optreden, de voornaamste reden dat men er geen hele orkesten ziet spelen. Eigenaar Hayo lost dat iedere keer kunstig op door artiesten naar zijn winkel te halen die met weinig middelen toch heel veel kunnen klaarmaken. Uit Nashville - de bakermat van de Amerikaanse rootsmuziek - komen de Black Diamond Heavies, en die zijn daar geen uitzondering op.

De band bestaat uit John Myers op de Fender Rhodes, basorgel en vocalen en Van Campbell op de drums. Verder niets. Toch weten de heren al snel tijdens het optreden te overtuigen met hun volle geluid. Vooral de klanken uit de twee lagen toetsen doen wonderen en laten het lijken alsof hier een volledige band met gitaren staat te spelen, stijlen als blues, gospel en soul door elkaar husselend. De spartaanse jazz/punk percussie doet daar nog een schepje bovenop; gecontroleerd maar agressief slaat Van Campbell de vellen eraf alsof het hier een slachterij betreft. Met die omgeving heeft de muziek in ieder geval één overeenkomst: rauw.

Myers heeft een stem die Tom Waits degradeert tot een dreinende peuter.  Dat, in combinatie met zijn afgeleefde looks, maakt hem tot een predikant die je aan de banken genageld houdt. Het past wel bij het zicht op de drummer Campbell die er als een typisch domme Amerikaanse trucker uitziet, rijdend van motel tot motel en met bier en hoeren als bestandsdelen van het leven. De teksten zijn navenant. Over spijt, vergiffenis, verdriet, liefde, de dood, goed en kwaad zijn allicht boeken mee vol te schrijven, maar de mate van bezieling waarmee Myers hier vanavond de onderwerpen aansnijdt zal je zelden elders aantreffen.

Zonder dat het echt opvalt, staat het café al snel vol en staat het grootste deel van de bezoekers van dit gratis concert zichtbaar te genieten. Er is qua publiek in ieder geval weinig te merken van het op hetzelfde moment plaatsvindende concert in het kader van het Zeeland Nazomer Festival. Zelfs na de pauze weten de Black Diamond Heavies moeiteloos tot in de kleine uurtjes te boeien. Ze hebben dan ook een indrukwekkende live reputatie opgebouwd, mede dankzij onophoudelijk toeren zonder te klagen over slapen in afgetrapte bestelbusjes. De band leeft om haar muziek op het podium te tonen, en dat lukt deze zaterdagavond meer dan behoorlijk.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Zeeland