Interview met GoFish over Klomppop, de zomerstop en het nieuwe album Interview met GoFish over Klomppop, de zomerstop en het nieuwe album

“Er zitten veel te gekke dingen aan te komen”

, Interview: Harrie Verveer

Interview met GoFish over Klomppop, de zomerstop en het nieuwe album

“Er zitten veel te gekke dingen aan te komen”

Interview: Harrie Verveer ,

GoFish is na twee EPs, het Pop aan Zee traject en een flinke lijst optredens nog steeds niet moe. Integendeel! Ik sprak deze gedreven band op Klomppop over het festival zelf, het Sellaband avontuur en de toekomstplannen van GoFish.

“Er zitten veel te gekke dingen aan te komen”

De bandleden van GoFish kunnen absoluut niet stil zitten, die conclusie trek je al snel als je de belangrijkste wapenfeiten van de band op een rijtje zet. Bijna twee jaar geleden kon je GoFish horen op 3FM. Daarna volgde een deelname aan het bandcoaching traject 'Pop aan Zee', een optreden in talloze kleinere zaaltjes en kroegen, een optreden in de Zeelandhallen, op Anywave en nu op Klomppop. De tweede EP was nog maar amper uit of de band was op Sellaband alweer aan het 'sparen' voor een volgende cd, wat dit keer een volledig album zou moeten worden. GoFish timmert niet aan de weg, GoFish legt complete snelwegen tegelijk aan – inclusief de bijhorende verlichting en de benzinestations.

Helaas is niet alles rozengeur en maneschijn. Toen Sellaband failliet ging, en weliswaar twee dagen later een doorstart maakte onder een andere eigenaar, besloot de band zich toch terug te trekken uit dit avontuur. Een begrijpelijk besluit, maar hoe moet het nu met de cd? Komt die er nog? En waar moet het geld nu dan vandaan komen? Ik ontmoette deze gedreven band direct na hun optreden in de kleedkamer op Klomppop.

Nog voordat ik de eerste vraag kan stellen begint de bassist Danny al enthousiast te vertellen over hoe geweldig hij het festival vindt. Zijn de bandleden hier al eens eerder geweest?
Danny: “Ja! We hebben hier, ik denk inmiddels 8 of 9 jaar geleden, met ons allereerste bandje gespeeld. Met Puk was dat. Daar zaten we met z'n drieën in – Leo, Marcel (beide gitaristen) en ik, maar ik speelde toen drum.”

Ik heb een hoop goede reacties gehoord over het optreden en de tent stond goed vol. Zijn jullie tevreden over het optreden?
Pam (zang): “Er waren wat technische problemen. We hadden wat problemen met de monitors, maar daar kun je weinig aan doen omdat je daar zo buiten staat. Dat is dus wel jammer, omdat je je dan teveel gaat concentreren op die monitor die niet goed is terwijl je eigenlijk in de muziek moet zitten. Maar ja, dat heb je zelf nou eenmaal niet altijd in de hand.” Danny: “Maar verder hebben we zelf wel heel fijn gespeeld eigenlijk. Het ging lekker, en er waren lekker veel mensen. De reacties die we tot nu toe gehoord hebben waren ook heel positief.”

Treden jullie liever op op festivals, zoals nu, of staan jullie liever in zalen en kroegen?
Leo (gitarist): “In principe is het om het even. De ruimte op het podium is heel erg prettig op festivals, en alles is netjes geregeld. Maar dat is eigenlijk het enige, en je kunt eigenlijk net zoveel plezier in de kroeg hebben. Ik bedoel als daar twaalf man staat en twaalf man heeft het naar z'n zin, dan heb ik een gouden avond.” Pam: “En je hebt veel makkelijker contact met je publiek! Dat vind ik zelf fijn aan kroegen, dat je dicht bij de mensen staat. Daar moest ik ook echt aan wennen tijdens de eerste festivals die we deden, ik had toen echt geen clou waar ik naar moest kijken. En vinden ze het eigenlijk wel leuk? De reactie die je uit het publiek krijgt is heel anders.” 

Marcel (gitarist): “Persoonlijk vindt ik zaaltjes eigenlijk wel lekkerder. Vooral omdat je dan twee of drie uur de tijd krijgt om op te bouwen en te sound checken.” Danny: “En je kunt wat langer spelen... ja dat is ook wel weer zo, maar wat ik dan ook wel weer fijn vind aan een festival is dat het sfeertje zo gemoedelijk is. Pas hebben we bijvoorbeeld op Dijkrock gespeeld, in Rilland, en dat was echt zo machtig. Dat was zo'n leuk sfeertje en daardoor echt een fijn optreden.”

Welk nummer spelen jullie zelf het liefste?
Pam: “Voor mij is het laatste gedeelte van de set die we altijd spelen eigenlijk het beste blokje, want het nummer 'Sorry' is bijvoorbeeld een van onze nieuwste nummers en dat is ook echt de kant die GoFish nu op gaat.” Leo vult dit aan met 'Why', het rustige nummer dat hij en Pam met z'n tweeën spelen. “Dat vind ik ook heerlijk, en dat is ook wel een prettig rustpuntje in de set. Nu was het rustige gedeelte in het midden wat te lang en werd het wat saai, maar zo blijf je bezig met het creëren van de ideale setlist.” 

Tijdens Pop aan Zee was de coach van GoFish zanger Marijn Slager van Nuff Said. Het klikte bijzonder goed tussen GoFish en Nuff Said en het antwoord op de volgende vraag was dus niet heel erg verrassend: gaan jullie vandaag zelf nog naar bands kijken?
Hele band: “JAAAH!!! Nuff Said!”

Leo: “En offshore! Ik heb met de drummer van Offshore in m'n allereerste bandje gespeeld en ik heb 'm nu al heel lang niet meer gezien, dus daar kijk ik wel naar uit.” 

“Ik ben wel benieuwd naar Stream of Passion na vorige keer”, legt Danny uit. “We hebben vorig jaar met Stream of Passion in Brogum gespeeld, en ik ben er eigenlijk wel benieuwd naar wat zij nou doen. Maar eigenlijk is alles wel leuk, het is echt een geweldige lineup!”

Op den duur hebben jullie besloten om mee te doen met Sellaband. Hoe kwam dat zo?
Pam: “Ja, we kenden het al heel lang en helemaal in het begin hebben we het al wel eens geprobeerd, maar toen waren we er nog niet klaar voor. Nu lazen we onder andere over Inge M. en beseften we ons dat het dus wel kan, en toen zijn we het zelf gaan proberen. En dat ging heel erg goed, tot Sellaband failliet ging. Dat was echt een hele domper waar we wel een paar dagen flinke buikpijn van hebben gehad, vooral omdat fans investeren in jou en het voelt een beetje alsof je hun vertrouwen beschaamd als zoiets dan gebeurd, ondanks dat het niet jouw schuld is.”

Jullie zijn er dus uitgestapt, het heeft verder dus niemand geld gekost?
Pam: “Nee, we hebben contact gezocht met iedereen en ze hun geld terug gegeven. En er zijn een hoop mensen geweest die zoiets hadden van 'we geloofden toen in jullie en we geloven nu nog steeds in jullie', dus er is nu een pot overgebleven van mensen die zeiden 'investeer het maar in je band'” Marcel: “Ja, dat kwam ook omdat veel mensen wel geld in ons wilde investeren maar geen accounts wilde aanmaken enzo. Dus die lieten we dan het geld naar ons overmaken en wij stopten dat dan weer in Sellaband. Die mensen moesten we nu dus zelf weer op gaan zoeken om het geld terug te brengen of toestemming te vragen om het geld te houden.”

Maar hoe moet het nu verder met het album? Hoe gaan jullie het nu financieren?
Pam: “We hebben er nog over gedacht om misschien zoiets als Sellaband zelf te doen, maar we hebben er nu eigenlijk voor gekozen om echt alles te investeren in de muziek en zelf te sparen voor een album. Het geld dat is overgebleven blijft staan en is daarvoor bestemd. We zijn nu vooral keihard bezig met nummers schrijven. Dit was ons laatste optreden voorlopig.” Leo: “In Augustus duiken we de oefenruimte in en gaan we nieuwe en betere nummers schrijven, en in September willen we dan weer het land in.” 

GoFish wil dus na hun 'zomerstop' vooral veel gaan spelen, met veel nieuw werk! Ondertussen spaart de band verder voor een nieuw album. In welk opzicht wordt het album anders dan de eerste twee EPs?
Leo: “De nummers zijn veel vollediger, en we merken dat we wat harder worden. Dat is niet iets wat je bedenkt, maar dat gebeurd gewoon.” Pam: “Een veel vollere sound eigenlijk. Waar we in het begin bezig waren met liedjes, zijn we nu echt bezig met nummers schrijven. We spelen nu ook niet zomaar meer iets wat we nog maar één keer geoefend hebben. We kunnen het ons nu permitteren om een nummer veel langer voor ons zelf te houden tot het perfect genoeg is om het te spelen. Dat is soms ook wel jammer, want wij weten nu al wat voor nummers er in de ijskast staan maar die kunnen we nu niet spelen.”

Danny: “Er zitten veel te gekke dingen aan te komen in elk geval, zo komt er een toetsenist bij die ook veel elektronische dingen gaat doen, dus we gaan ook echt een andere kant op. We ontwikkelen ons in elk geval door, maar het blijft GoFish.”

Jullie toekomstplannen lijken me dus wel duidelijk. Nieuwe, betere nummers schrijven en daarna weer veel optreden?
Pam: “We willen perfect worden, en we hebben de grote ambitie om het ook buiten Zeeland te gaan maken. Daar gaan we echt voor. We gaan knallen! Er zit een enorme drive in deze band en dat is heel mooi. Ondanks dat we het allemaal heel druk hebben blijft GoFish toch een soort chemie, en daar willen we wat van gaan maken!”

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Zeeland