Sub-Skit: een DJ die haar mannetje staat Sub-Skit: een DJ die haar mannetje staat

Aanstaande vrijdag in cafe Seventy-Seven

, Interview: Naomi Engels

Sub-Skit: een DJ die haar mannetje staat

Aanstaande vrijdag in cafe Seventy-Seven

Interview: Naomi Engels ,

Wegens de succesvolle edities van ‘Drum ’n Bass in your Face’ in de Spot, werd het tijd om het Zeeuwse publiek te plezieren met meer. Steeds vaker kan er genoten worden van kleinere feesten in verscheidene Middelburgse cafés. DJ Sub-Skit zal komende vrijdag haar draaikunsten laten zien in café Seventy Seven en de line-up delen met de Zeeuwse Dubstep-DJ Jahua en de Drum ’n Bass-draaiende Hitokiri.

Aanstaande vrijdag in cafe Seventy-Seven

Voor het los gaan op de sounds van een mannelijke Drum ’n Bass-DJ hoef je in Nederland en België niet ver te zoeken. Een vrouw achter de draaitafels kom je echter minder vaak tegen en daarom is het extra leuk dat Zeeland wordt verblijd met de muzikale kunsten van de Vlaamse Sub-Skit. Wat heeft deze dame op haar muzikale CV staan en hoe is het eigenlijk als vrouwelijke DJ tussen de mannen?

Shanna Verhoeven, ofwel Sub-Skit, is 24 jaar en woonachtig in Antwerpen. Na het horen van haar eerste DnB-nummer was het meteen liefde op het eerste gezicht. “Sinds mijn zestiende ga ik naar Drum ’n Bass-feestjes en toen ik het voor het eerst hoorde was ik er meteen weg van. Behalve Drum ’n Bass luister ik ook graag naar Dubstep en staat Nederlandstalige HipHop ook zeker op mijn ‘like’-lijstje.”

Gegrepen worden door het genre was het begin, maar wat was de volgende stap? “Op een gegeven moment heb ik het in mijn hoofd gekregen om ook te gaan DJ’en en als ik iets in mijn hoofd heb zorg ik ervoor dat het gebeurt. Ik kocht een tweedehandse Technics decks, een tweedehands mixer en een koptelefoon. De speakers ‘leende’ ik van onze stereo en schafte een paar platen aan. Volledig blut maar voorzien van alles wat ik nodig had, kon ik beginnen.”
Als beginnend DJ is het niet altijd even makkelijk, maar Sub-Skit is geen opgever. “Omdat ik geen referenties had, was het de eerste maanden echt afzien. Ik bleef echter doorzetten en langzaam maar zeker groeiden mijn skills.”

Haar eerste optreden, dankzij de connecties van een vriend, was meteen al groots. Samen met Tito & Echo Virus deelde ze het podium. “Ik was erg zenuwachtig en was al te laat, want ik kon de plaats niet vinden. Na vijf keer met die vriend gebeld te hebben, kon hij me nog niet uitleggen hoe ik daar in godsnaam moest komen. Geen perfecte eerste keer, maar desondanks liet ik me hierdoor niet uit het veld slaan.” 
Terwijl ze beter en beter werd, kreeg ze de kans om te draaien met grote namen als Friction, Icicle, Nero en Black Sun Empire. Voor het zover was, ging het wat moeilijker. “Waar ik tot voor kort woonde was er geen DnB-scene, wat het ook moeilijker maakte om aan boekingen te komen. Als je ergens woont waar een levendige scene is, is het naar mijn idee makkelijker om ervaring op te doen.”

Eerder werd er al gesteld dat vrouwelijke DJ’s zeldzaam zijn. Wat we toch wel graag willen weten is of het vrouw-zijn als DJ in je voordeel of nadeel werkt.Deze vraag had ik al verwacht,  de vraag die elke vrouwelijke DJ krijgt. Of het vrouw-zijn voor of tegenwerkt, daar bestaan verschillende meningen over. Ik denk dat men gewoon iets sceptischer is over een vrouw dan over een man. Aan de andere kant spring je er wel makkelijker uit. Ik denk dat het soms voordelen heeft en soms nadelen.”

Het draaien van platen is echter niet genoeg: Sub-Skit heeft naast DJ’en een nieuwe ambitie. “Nog niet zo lang geleden kreeg ik het in mijn hoofd om te gaan producen. Ondertussen heb ik enkele remixen gemaakt en een eigen Dubstep-nummer. Ondanks dat ik nog een ‘newbie’ ben, merk ik wel dat ik er erg veel plezier aan beleef.”
En last but not least: Wat brengt de toekomst en wat is je gouden tip? “Wat mijn uiteindelijk doel is weet ik niet. Ik wil gewoon steeds meer. Ik streef ernaar om een plaat uit te brengen, al is dit nog verre toekomstmuziek. Mijn motto is dat je groot moet dromen om veel te bereiken. De beste DJ’s en producers zijn namelijk ook ooit zo begonnen, dus probeer gewoon je dromen te verwezenlijken en blijf doorzetten.”

Drum ’n Bass in café Seventy Seven
Vrijdag 9 juli 22.00u
Gratis entree
advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Zeeland