Interview met La Ventura Interview met La Ventura

Support act van Stream of Passion in ’t Beest op 30 januari

, Tekst: Jamie Scherbeijn

Interview met La Ventura

Support act van Stream of Passion in ’t Beest op 30 januari

Tekst: Jamie Scherbeijn ,

Metalband La Ventura timmert flink aan de weg: afgelopen zomer was er een minitour door Duitsland, ze hebben sinds kort een nieuwe drummer, hun nieuwe EP “Breaking the Silence” is nu uit en zaterdag 30 januari staan ze als support act van Stream of Passion in ’t Beest. Tijd voor een interview dus!

Support act van Stream of Passion in ’t Beest op 30 januari

Voor degenen die jullie nog niet kennen; wie zijn La-Ventura?
Carla: Carla: zang, Mike: bas, Saz: gitaar en nieuwkomer Renzo: drum
Mike: Vanwege persoonlijke omstandigheden is Erwin, de vorige drummer, gestopt. Renzo is een oudgediende in de muziek scene van Zeeland. Al heel wat jaartjes kent men hem als topdrummer. Hij heeft gespeeld in de band Mindlink die voor Zeeuwse begrippen serieuze zaken heeft gedaan. Saz en ik kennen hem ook al jaren en zo was Renzo de eerste keus om te contacten toen we zonder drummer zaten. Echt cool dat ie meteen ja heeft gezegd! Wij van La-Ventura mogen echt blij zijn, dat Renzo ons is komen versterken. We hebben zo nergens op hoeven inboeten en kunnen verder waar we waren. Renzo heeft in een zeer korte tijd de songs eigen gemaakt en we voelen nu allemaal dat we klaar zijn voor het volgende hoofdstuk.
 
Hoe en wanneer is de band ontstaan?
Carla: De band bestaat sinds 2005 en is ontstaan via een simpele advertentie in de rubriek “muzikanten gezocht”. Ex-Orphanage drummer Erwin Polderman zocht muzikanten om een nieuwe band te formeren en ik besloot daarop te reageren. Na een eerste kennismaking zijn we op zoek gegaan naar een gezamenlijke muzikale grondslag en zijn van daaruit nummers gaan schrijven. Marco van Boven, een lid uit mijn voormalige band Anchor, vonden we bereid om toetsen te spelen. De band begon pas echt vorm te krijgen nadat we Mike en Saz benaderden die toen de tijd furore maakten met Badly Preserved.
In januari 2006 kwam de band voor het eerst bij elkaar en het was vanaf het eerste begin “chemistry”. Het klikte perfect zowel persoonlijk, muzikaal als toekomst visie. Na wat covers te hebben gespeeld, schreven we gezamenlijk ons eerste nummer en dat leverde meteen een Amerikaans platencontract op. Wat volgde was een rollecoaster: eerste album, Amerikaanse release, videoclip, fotoshoots, interviews, optredens en festivals in zowel binnen- als buitenland, minitour door Duitsland en zelfs een eigen fanclub. Kortom, alles waar een artiest van droomt!
        
In het begin was er ook een toetsenist. Was het wegvallen van dit 5e bandlid een bewuste keuze?
Mike: Dit was meer een proces waarbij ieder op den duur wist dat er geen toekomst was met z’n vijven als niet iedereen mee kon in de lijn waar de band naar toe groeide. In 2008 was duidelijk dat we echt iets te bieden hadden en dat de meerderheid van de band naar het semiprofessionele wilde gaan.
 
Wie schrijft de teksten en kunnen jullie wat meer over de inhoud vertellen?
Carla: Ik ben de tekstschrijver van de band. Voor mij zijn teksten een belangrijk onderdeel van de nummers. Het gaat over dingen die mij persoonlijk aan het hart gaan. Ik denk dat ik genoeg levenservaring heb opgedaan om onze songs te voorzien van beschreven gedachten, herinneringen en persoonlijke morele visies. Sommige teksten had ik al geschreven voordat La-Ventura bestond en anderen zijn speciaal bij de muziek bedacht. Het blijft steeds weer een nieuwe uitdaging maar ik ben erg blij met het resultaat. Het gaat namelijk niet alleen om het vinden van de juiste woorden; alles moet kloppen zowel de klankkleur, de opbouw als een verhaallijn. Of mensen er een levensles uit kunnen halen weet ik niet maar als sommigen zichzelf erin kunnen vinden is dat prachtig en een beloning dat we erin geslaagd zijn om het verhaal (tekst+muziek) goed te vertellen.
 
Waar komt de inspiratie vandaan?
Carla:  Veelal uit alledaagse dingen die een mens ervaart of met worstelt. Heel herkenbare dingen denk ik. Soms zie ik bijvoorbeeld dingen op tv die, om wat voor reden dan ook, indruk op me maken en die ik dan probeer te verwoorden in een tekst. Zo gaat onze single “Trefoil” over de kernramp in Tsjernobyl. Ik zag daar toevallig foto’s van op het internet en ben daar toen wat over gaan lezen. Het raakte me. Temeer omdat wijzelf ook vlakbij een kerncentrale wonen. Andere songs gaan over zaken die ik in het verleden heb meegemaakt, grote en kleine dingen. Het is, mits de muziek erom vraagt, soms een perfecte manier om af te reageren.
 
Wat onderscheidt jullie van andere gothic/metal bands? Hoe zouden jullie de muziek van La-Ventura zelf omschrijven?
Mike: Persoonlijk heb ik ons nooit helemaal gezien in het gothic genre. Voor mij stond groove en melodie op de voorgrond. Ja, we hebben een zangeres en gebruiken toetsen, maar we waren nauwelijks qua muziek evident aan de bekendste gothic bands van naam. De mix die wij maken is zeker metal met veel melodie, vol catchy passages die lang in je hoofd blijven zitten. Het stukje metal is meer te vinden in de Nu-metal waar we gebruik maken van groove voor het sferische i.p.v. alleen old skool beuk ritmes. Kort gezegd: Melodische metal met “vrouwelijke” ballen?!
 
Hoe zijn jullie in contact gekomen met het Amerikaanse platenlabel Renaissance Records, die jullie eerste cd “A New Beginning” heeft uitgebracht?
Mike: MySpace is de link geweest en daarnaast de promotie van de cd die is gedaan. Als inkopper was het natuurlijk het prima materiaal hahahaha! De deal was snel gedaan waarbij we een outlet kregen buiten Europa wat de band in “waarde” deed stijgen bij de industrie in Europa.
 
Afgelopen zomer hebben jullie twee optredens gehad in Duitsland, hoe ging dat?
Saz: De trip naar Duitsland was een hele leuke ervaring. In de eerste instantie was het een soort proef om te kijken hoe het zou zijn om verder van huis te spelen, en met de band een aantal dagen samen op pad te zijn. Achteraf gezien kijken we erop terug als een mooie ervaring en een plezierig uitstapje.
 
En…. smaakt het naar meer?
Mike: Dat hangt helemaal af wat de tweede plaat gaat doen en of we als individuen daar nog steeds zin in hebben. Begrijp me niet verkeerd: touren kan leuk zijn, maar het heeft allang niet meer die glans van jaren terug. Je gaat vaak op pad met weinig zekerheden, je betaalt in eerste instantie alles zelf en bent de laatste die eventueel nog wat mag ontvangen, nadat anderen hun zakken hebben vol gepropt. We zijn Zeeuwen en zijn nuchter genoeg om in te zien dat de deal wat anderen ons geven om te touren erg goed moet zijn om het te doen.
 
Wat is tot dusver jullie gaafste optreden en waarom?
Saz: Dat is moeilijk te zeggen, we hebben al redelijk wat optredens gedaan en er waren er een heel aantal erg leuk om te doen. In het algemeen zijn de leukste optredens toch diegene waarbij de performance helemaal volgens plan verloopt, het geluid goed is en je merkt dat het publiek zichtbaar geniet. En dat proberen we elke keer voor elkaar te krijgen.
 
Ook al bizarre dingen meegemaakt?
Saz: Nou ja.. wat is bizar? Je doelt wellicht op uitzinnige fans die bh’s uittrekken en dergelijke? Haha. Nee hoor, zo gek wordt het niet. Maar af en toe maak je wel eens iets onverwachts mee. Tijdens de trip in Duitsland bijvoorbeeld, hebben we in Berlijn de nacht in een kraakpand moeten doorbrengen. Dat was wel een aparte ervaring, maar achteraf viel het best mee. En de volgende dag kwamen we er 200 kilometer verderop achter dat we de sampler in Berlijn hadden laten liggen, en dat terwijl we al aan het opbouwen waren voor het volgende optreden. Dus ja.. dan moet je even heel vlug heen en weer zien te rijden. Je komt soms in de meest onverwachte situaties terecht, maar dat maakt het wel avontuurlijk.
 
 
Hoe kijken jullie tegen de toekomst van La-Ventura aan? Zijn er nog plannen voor een tour, nieuwe cd?
Mike: De EP “Breaking the Silence” is nu uit. Dat brengt weer promotie met zich mee en wat optredens. Daarna gaan we de tweede plaat opnemen en na de zomer uitbrengen, zodat ook daar weer die promotie molen gaat draaien en de optredens gedaan gaan worden om de plaat in de kijkers te spelen. Wat er dan in 2011 gaat gebeuren zien we dan wel weer. Eerst die tweede cd waar men al lang genoeg op heeft gewacht!
 
De EP “Breaking the Silence” is in eigen beheer uitgekomen en is te bestellen via www.myspace.com/laventura of via management@la-ventura.com of te kopen bij de optredens.
 
La Ventura speelt zaterdag 30 januari in ’t Beest als support act van de female fronted metal band Stream of Passion.
advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Zeeland