Dagoba heerst in Middelburg

Crimson Black zorgt voor puik voorprogramma

Tekst en foto's: Gijs Kamphuis ,

Er staat weer eens metal in De Spot. Een van de vaandeldragers van de nieuwe lichting Franse metalbands: De industrial / groove metalact Dagoba. En Franse slag? Dacht het niet. De band is hard als staal en heeft de precisie van een Zwitsers uurwerk.

Crimson Black zorgt voor puik voorprogramma

Of het aan het winterse weer ligt of aan het nadere Sinterklaasfeest, wie zal het zeggen. Feit is dat Crimson Black de avond moet openen voor schandalig weinig publiek. Gelukkig komen er halverwege de set nog wat mensen bij want tijdens de eerste drie nummers heb je aan tien vingers ruim voldoende om het aantal toeschouwers te tellen. De van origine Walcherse band zet trouwens wel een puike set neer met hun nieuwbakken zanger Hakan. Hij slaagt met vlag en wimpel voor zijn eerste show en krikt het niveau van de band duidelijk op. Het geluid van het vijftal neigt nu, dankzij Hakan, iets meer naar een groep als System Of A Down, waar ook een cover van gespeeld wordt.

 

Voor hoofdact Dagoba is gelukkig iets meer volk te porren. En terecht want deze hardwerkende Fransen verdienen een volle zaal. Die krijgen ze dan wel niet maar dat weerhoudt ze er niet van te laten horen wie de opvolgers zijn van Fear Factory. Met als lijdraad het nieuwe  album ‘Poseidon’  nemen de Fransen de tijd om ons Zeeuwen voor hen te winnen. Iets wat zeker lukt met een mix van oudere en nieuwe nummers. Het bombardement van riffs en staccato maar superstrak drumwerk mist zijn uitwerking niet gezien het aantal headbangers in de zaal. En het is niet alleen bruutheid wat er te horen is. Zanger Shawter heeft naast een diepe grunt ook een mooie echte zangstem. En hij is niet te beroerd die te gebruiken in een nummer als ‘Black Smokers’. Hierdoor heeft de band ook duidelijk raakvlakken met Machine Head. Het is te horen dat de groep al veel optredens achter de rug heeft, wat maakt dat deze show een lust voor het oor is. De band in het middelpunt heeft zijn top nog niet heeft bereikt, maar er ook zeker niet ver meer vandaan zit.