African Beatz in t Beest

Een gezellige avond met covers van Santana en goede dj's.

Tekst en foto’s Merel Verspuy en Febe Verelst ,

African Beatz is een initiatief van stichting Change it! En word georganiseerd in het teken van het Goes-Afrika jaar.

Een gezellige avond met covers van Santana en goede dj's.

The Santana band met goede covers
Terwijl ik aan kom zie ik nog maar weinig fietsen buiten staan. Als ik de zaal binnen loop valt het nog wel mee met het kleine aantal mensen, ze staan alleen nog beetje afwachtend rond te kijken tot de eerste band begint. De zaal is met een Afrikaanse tint aangekleed, doeken met printen en grote foto's aan de muren. Op het podium staan veel instrumenten, meerdere conga's, enkele gitaren, een drumstel en 2 keyboards.
 
The Santana band wordt voorgesteld en begint direct. Het publiek staat nog steeds beetje afwachtend en ver van het podium, al beginnen enkele heupen beetje mee te bewegen. De zanger, Leo Capello, en zangeressen, Jaqueline de Nood en Everdina Fiebrandt, komen soms naar voren om bij een nummer te zingen.
Na ongeveer een uur, bij het nummer 'The game of love' begint het publiek te dansen, meerdere koppels bestijgen de vloer. Helaas volgt hierna het nummer 'Sumba pi ta', een te rustig nummer nadat je het publiek goed hebt meegekregen.
Je ziet dat de band al eventjes samen speelt. Er is goede samenwerking onderling en ze gaan speels met elkaar om. Men vangt elkaar goed op als de gitaar van Rinus Oudejans even gestemd moet worden, “het zijn ook zes snaren”. De trompettist, John van Eekeren, en saxofonist, Jan Geldhoff, kunnen helemaal los bij het nummer 'Smooth'.
 
Funkstar en Squarebeatz draaien
Tijdens het buigen van The Santana band hoor je al de klanken van het volgende optreden. Namelijk Dj Funkstar, een nog jonge Zeeuwse dj met al vele optredens op zijn naam, o.a. met Juelz Santana en Rick Ross. Met drie draaitafels voor zich weet hij genoeg nummers te mixen. De percussionist van The Santana band, Andre Siegers, gaat nog eventjes door op de ritmes die Funkstar draait. Zo klinkt de hippe muziek van de draaitafels nog meer in de stijl van Afrika.
Het publiek wordt ondertussen ook wat jonger en danst gezellig mee op de klanken.
 
De draaitafels worden rond 1 uur ingenomen door het driekoppige Squarebeatz. De vrienden Youri Hanssens, Stefan van Veelen en Wilbert Noordhof draaien sinds een half jaar samen. Vanavond is dat voor een leeglopende zaal. Wellicht een ongelukkige keuze om op een zaterdagavond Santana te combineren met vernieuwende, jonge Dj’s. Het oudere publiek is namelijk snel verdwenen, terwijl er weinig jong publiek bijkomt. De entreeprijs, die wordt afgestaan aan het goede doel, is wellicht een drempel voor de jeugd om te komen. Het volk dat binnen blijft heeft het uitstekend naar zijn zin en moet aan het eind van de avond de zaal uitgeduwd worden.
 
Opbrengst
African Beatz is een initiatief van stichting Change it! En word georganiseerd in het teken van het Goes-Afrika jaar. Wat volgens mij goed gelukt is, zelfs in de bar hingen meerdere zwart/wit foto's waarin Afrika voor kwam en in de zaal was het ook mooi aangekleed.
De gehele opbrengst van deze avond gaat naar het goede doel, naar ontwikkelingsprojecten in Uganda. De opbrengst van de avond was 710 euro.