Gezelligheid op het Southpark festival

Een festival voor iedereen van 4 tot 80 jaar

Tekst: Marije Albach Foto's: Richard van Belzen ,

Southpark is een gezellig festival voor alle leeftijden op het Meiveld in Middelburg. Met een zeer brede programmering probeert de organisatie iedereen van 4 tot 80 jaar een mooie dag voor te schotelen.

Een festival voor iedereen van 4 tot 80 jaar

Southpark is een gezellig festival voor alle leeftijden op het Meiveld in Middelburg. Met een zeer brede programmering probeert de organisatie iedereen van 4 tot 80 jaar een mooie dag voor te schotelen. De gezelligheid is duidelijk aanwezig in het park. Het mooie zomerweer trekt veel locals en de eet- en drinktentjes doen goede zaken.
 
Op het hoofdpodium wordt gestart met de bluesrock van The Juke Joints, waarna de Kleppetband de kleintjes vermaakt met kinderlijke liedjes. Na het nodige Dikkertje Dap en Kabouterdans met bijhorend dansje wordt het podium weer vrijgemaakt voor het rock bandje El Combo. Deze wat vreemde opbouw van optredens zet zich ook in de avond voort. Dj’s JRT & Steve Much die een ideale afsluiter kunnen zijn na de Santana coverband staan aan het begin van de avond geprogrammeerd, hun frisse latin en salsa plaatjes krijgen het publiek niet uit de zon of voor het podium.

Het podium van de Spot, het kunst- en cultuurcentrum in Middelburg, wordt geopend door Dan Musk. Deze band speelt voornamelijk jaren 60 en 70 covers, maar heeft sinds kort ook wat eigen werk, wat perfect in hun repertoire past. Hoewel niet elk nummer perfect gecoverd is, slaan ze over het algemeen toch wel de spijker op de kop. Je waant je bij dit optreden in de jaren 60 en 70. Als afsluiter spelen ze Voodoo Child van Jimi Hendrix, en daar kijk ik toch wel even op van de kwaliteiten van de gitarist. Een ander nummer had dit optreden niet beter kunnen afsluiten.

Na wat vertraging kunnen Adriaan en zijn band beginnen met spelen. Dit keer bestaat de band uit Adriaan, gitaar en zang, een drummer, bassist, violiste en celliste. Ze spelen echter maar een paar nummers samen, wat erg jammer is. Ongeveer de helft van de tijd dat de bandleden op het podium staan spelen ze niet, wat het kijken naar de band er niet leuker op maakt. Hoewel de bandleden over het algemeen goede muzikanten zijn komt dit in deze formatie nog niet tot zijn recht.

Jay Minor & The Early Birds zie je de laatste maanden écht op elk festival. Het Bevrijdingsfestival, Onderstroom, Scheldepop, en vandaag staan ze dus ook op Southpark. Anders dan normaal speelt Roos vandaag op het drumstel, wat de muziek iets harder maakt.

De mannen van Scarabee krijgen de kinderen op het festival voor het eerst aan het dansen. Maar niet alleen de kinderen genieten, ook de rest van het publiek lijkt tevreden met deze band. Dat zanger Jolan niet bepaald als een nachtegaaltje klinkt, lijkt onopgemerkt door het publiek. 

Afsluiter van de dag op het podium van De Spot is J'azzcaut. Dit jazzkwartet doet enorm veel met improvisaties. Dit pakt meestal heel goed uit en zorgt voor jazz die erg wordt gewaardeerd door het publiek. Helaas brengt improviseren grote risico's met zich mee, er zit een nummer tussen waarbij het improviseren niet goed klinkt. De muziek in het nummer klinkt - in tegenstelling tot de andere nummers - erg onsamenhangend en dat is heel jammer, want de band bestaat uit goede muzikanten. Overigens is de muziek perfect voor een festival als deze.

Een paar duizend bezoekers, waaronder veel families. Ik denk dat, hoe vandaag was, precies is zoals de organisatie het wilde; Een lekker zonnetje, vrolijke mensen en een heleboel culturen bij elkaar.