3voor12 Utrecht

Lancering Kapitaal Records met nieuwe EP Daisy Daisy

Het slijmerige Fairy Liquid is eerste release op label van Utrechtse printstudio

Wanneer het idee voor Kapitaal Records ontstond is niet op één moment toe te spitsen. Maar in de open printstudio van Carlien Peijsel en Ramon Goedvree is een kunstexpositie met een wijntje niet genoeg. “Rondom het hier gemaakte en geëxposeerde werk wordt vaak een hele wereld gebouwd en dan is onze eerste vraag meestal, ’Wat voor muziek hoort hierbij?’”. Na hun verhuizing, van de Plompetorengracht naar Paardenveld, precies vier jaar geleden, veranderde Kapitaal daarom in Kapitaal - Analog Print Studio and Occasional Club - en kwam de combinatie van beeld en muziek steeds meer naar voren. Met regelmatige samenwerkingen met festival Le Guess Who?, Popronde en EKKO.

Het idee voor de EP ontstond tijdens een expositie van de Litouwse illustrator Egle Zvirblyte in 2018. “De electropunkers van Daisy Daisy speelden toen tussen haar grote gezeefdrukte werken en dat was eigenlijk het startpunt van Kapitaal Records. De live-performance van de Utrechtse punkband met invloeden van new wave en synth bands sloot naadloos aan bij de expositie en dat gaf inspiratie om door te pakken en het label echt te gaan starten.”

Eigenlijk zou de plaat van Daisy Daisy uit komen tijdens Le Guess Who 2020, maar door de coronacrisis én de vertraagde productie van vinyl was er geen mogelijkheid tot een waardige releaseparty. “Je kunt een energieke band als Daisy Daisy toch echt niet neerzetten in een seated-show.” Lastige omstandigheden, maar daardoor was er wel alle tijd voor de aankleding van de plaat. Die is groots aangepakt. Alles in de gelimiteerde art-box, met daarin merch en goodies die bij het slijmerige project passen, is gedrukt in Kapitaal. Ook zit er een exclusief artwork van Daisy Daisy frontman en kunstenaar Victor Crepsley bij. Op 2 oktober 2021 is het dan wel zo ver: de presentatie van de eerste release op Kapitaal Records met natuurlijk een liveshow van Daisy Daisy en andere verrassingen.

Voor deze release leverden de drie bandleden beeldmateriaal aan Ramon en Carlien die daarmee het geheel vormgaven. “Het belangrijkste aan onze releases zal zijn dat de muziek en het beeld samen één ding worden, dat kan natuurlijk alle kanten op gaan.” Voor de volgende (tape)release is een illustrator gevraagd en het creëren van release 003 die daarop volgt is ook al in volle gang. Maar meer daarover willen de twee nog niet loslaten.

De Fairy Liquid EP verschijnt op 2 oktober en is los te koop op Dreft-groen 7-inch vinyl en er is een limited edition van 50 art-boxen. De release zal ook op Bandcamp te koop- en op Spotify te beluisteren zijn.

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12