3voor12 Utrecht

Commissie adviseert beëindigen mbo-opleidingen tot artiest

In Utrecht bieden Herman Brood Academie en Nederlandse Pop Academie deze opleiding aan

Slecht nieuws voor de zeventien instellingen die de mbo-opleiding tot artiest aanbieden en voor hun toekomstige studenten, zo schrijft 3voor12. De Commissie Macrodoelmatigheid MBO heeft op verzoek van het Ministerie van OCW onderzoek gedaan naar de creatieve opleidingen in het MBO. De adviescommissie is tot de conclusie gekomen dat de opleidingen tot artiest het best beëindigd kunnen worden.

Volgens de verschillende onderzoeken bieden de opleidingen structureel onvoldoende arbeidsmarktperspectief. Er worden schrijnende cijfers aangehaald: 34 procent van de oud-studenten werkt een jaar na afstuderen minder dan twaalf uur en 58,8 procent van de afgestudeerden ziet de opleiding als slechte basis voor de arbeidsmarkt. Ook maken de studenten van de opleiding tot artiest in vergelijking met andere onderzochte opleidingen het minst vaak een vervolgstudie af. De opleiding tot artiest is in de afgelopen 10 jaar hard gegroeid: van een kleine 400 studenten in 2005 naar ruim 3.000 in 2016. Steeds meer opleidingen zijn zulke studies gaan aanbieden, terwijl het aantal banen in de sector met slechts een paar procent groeide.

Het bekendste voorbeeld van zo'n opleiding is de Utrechtse Herman Brood Academie (HBA), dankzij een flink aantal succesvolle alumni. Onder andere Martin Garrix, Sevn Alias, Mr Polska, The Brahms en Rondé studeerden er af. In een reactie aan de NOS reageert een woordvoerder van de opleiding geschokt: “Waar moeten talentvolle en creatieve mbo'ers dan heen om hun ambities waar te maken? Hun plek moeten we als samenleving blijven faciliteren”. Naast de Herman Brood Academie is in Utrecht nog een mbo-opleiding tot artiest: de Nederlandse Pop Academie (NPAC). Beiden bestonden tien jaar, in respectievelijk in 2016 en 2017.

Onderwijsdirecteur Marianne Toussaint van de HBA geeft tegen de NOS aan het logisch te vinden dat wildgroei moet worden tegengaan, maar zegt ook dat er nu al een strenge selectie wordt gemaakt. "Van de duizend aanmeldingen starten er ieder jaar honderd leerlingen." Een oplossing ziet ze eerder in een betere afstemming met andere opleidingen. "Gezamenlijk kunnen we ervoor zorgen dat de hoeveelheid en kwaliteit van de afgestudeerde studenten past bij de vraag van de markt."

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12