3voor12 Utrecht

Hoek en de Verdwijners zorgen voor een lach en soms een traan

Kleine, poëtische verhaaltjes over het veranderende leven

Op de periodieke muziekavonden van Studio Patrick staan altijd bijzondere muzikanten. Zaterdag 29 juni was dat kunstenaar en muzikant Paul Hoek en zijn band, de Verdwijners.

Bijna ongemerkt heeft Hoek enkele maanden geleden een nieuw album uitgebracht. Mensen die de undergroundscene al langer volgen kennen hem misschien nog als de trompettist van de Utrechtse postrockband We vs. Death. Sinds het op pauze gaan van die band werkt Hoek in zijn eigen tempo aan een solo-oeuvre: Dromer is zijn derde album en eerste sinds tien jaar.

Hoeks liedjes zijn kleine, poëtische verhaaltjes met muziek eronder. 

Al praatzingend kijkt hij naar de kleine dingen in het leven en veranderingen die zich voltrekken. Andere thema’s zijn isolatie, nieuw leven en vergankelijkheid. De muziek is bijna net zo uitgekleed als de teksten, soms zijn het niet meer dan penseelstreken. Met meestal niet meer (en soms zelfs minder) dan wat gitaar, bas, toetsen, spaarzame drums en hier en daar een trompet meanderen de melancholische nummers traag voort. Meestal staat de muziek in dienst van de teksten, op andere momenten hebben tekst en muziek een meer gelijkwaardige positie. Een van de stevigere nummers op het album is ‘Kus’. Door de hardere drums en de fellere gitaren heeft het wel wat weg van We vs. Death. ‘Eiland’ klinkt daadwerkelijk alsof het op een eiland is opgenomen, de achtergrondkoortjes doen denken aan een koor van stoere vissers.

In Studio Patrick speelt Hoek een deel van de nummers van Dromer. Live wordt hij begeleid door de Verdwijners, een los-vast band die bestaat uit muzikanten die hun stempel op de Utrechtse underground scene hebben gedrukt. Met Gerben Houwer (drums), Wouter Kors (gitaar) en Marten Timan (bas) speelde Hoek al in We vs. Death. De band wordt gecomplementeerd door Matthijs Thomassen (o.a. Boyle) op toetsen en gitaar. De band stelt zich heel dienstbaar op en speelt meestal ingetogen, waardoor Hoeks teksten goed uitkomen. De subtiele gitaarloopjes, die op deze manier niet zoveel meer zijn te horen, geven mooie accenten. Hier zijn ervaren muzikanten aan het werk, die het vooral fijn vinden om hun voormalige bandlid alle aandacht te laten krijgen. Dromer op die manier mooi tot leven.

In de aankondiging van de show wordt grappend gemeld dat Hoek - die tijdens We vs. Death-shows vaak droogkomische verhaaltjes vertelde - nu “niet tussen de nummers praat, maar er overheen.” In de praktijk doet hij echter beiden, waarmee het optreden ook iets lichts krijgt. Een lach en soms een traan, net als het leven eigenlijk.

Gezien: Hoek en de Verdwijners, zaterdag 29 juni 2024 @ Studio Patrick, Utrecht

Tekst: Marc van der Laan | Foto's: Lisanne Lentink

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12