3voor12 Utrecht

IBB-Fest vraagt faillissement aan

Achtste editie was waarschijnlijk de laatste

De achtste editie van IBB-Fest in september 2017 is waarschijnlijk ook de laatste geweest. Het Utrechtse studentenfestival heeft op 7 februari een aanvraag voor een faillissement ingediend bij de Rechtbank. “Door slecht weer, een zeer tegenvallende baromzet en wat manco’s aan gehuurde materialen is duidelijk geworden dat Stichting IBB-Fest niet meer aan haar betalingsverplichtingen kan voldoen” schrijven de organisatoren in een verklaring op de website.

IBB-Fest werd sinds 2010 georganiseerd door een groep vrijwillige bewoners en oud-bewoners van het IBB-complex aan de Ina Boudier-Bakkerlaan. In die jaren is het uitgegroeid van een veredelde straatbarbecue tot een volwaardig festival met meerdere podia waar zowel lokale als nationale acts hebben opgetreden. Op de laatste editie speelden bijvoorbeeld Yip Roc, Jebroer, 45ACIDBABIES en EZG.

Het gratis toegankelijke festival was voor de financiering onder andere afhankelijk van steun van de SSH, verschillende fondsen en de baromzet op de festivaldag zelf. Dat betekende dat er altijd bijzonder goed op de budgetten gelet moest worden. Door een verandering van de Woningwet mag de SSH geen financiële ondersteuning meer verlenen aan activiteiten als feesten, partijen en evenementen. Mede daarom was er voor de laatste editie van IBB-Fest al behoorlijk conservatief begroot, maar dat heeft niet mogen baten.

Mede hierdoor waren de uitdagingen voor een volgende editie groot, schrijven de organisatoren: “Alternatieven, waaronder het vinden van een hoofdsponsor of het heffen van entree zijn uitvoerig besproken, maar brengen ook grote financiële risico’s met zich mee. Daarnaast heeft een groot deel van de vaste kern van de commissie IBB-Fest besloten te stoppen, waardoor de voorbereidingen zijn stilgevallen en door het dreigende faillissement ook niet zijn opgepakt.”

Ondanks het aanvragen van het faillissement hopen de organisatoren dat er toch nog een nieuwe groep enthousiastelingen opstaat die IBB-Fest wil voortzetten.

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12