Tussen de studentenflats was zaterdag de achtste editie van IBB-Fest op de Ina Boudier-Bakkerlaan. Gedragen door vrijwilligende bewoners en oud-bewoners wordt het complex weer een studentikoos festivalterrein met inmiddels drie podia. Het festival heeft vorig jaar aangrenzende wijk Lunetten geluidsoverlast bezorgd en ook dit jaar vraagt de line-up om veel decibel. In het programma staan veel acts uit Utrecht.

De dag begint rustig en regenachtig. Een oud-bewoner en trouwe bezoeker vertelt hoe de luie studenten pas na het eten zullen komen, maar hierdoor is er tijd om even rustig over het terrein te slenteren. Er is een hoelahoepworkshop, een bitterballenfiets, kleurrijke merchandise en gelukkig ontbreken ook de glittermeisjes niet... Ondanks het weer komen we aan festivalgevoel dus zeker niet te kort. 

Met het publiek op een afstandje schuilend onder grote bomen begint Yip Roc aan hun optreden. Vorig jaar speelde frontman Jorn ten Ham solo (als singer-songwriter) op IBB-Fest, maar met Yip Roc staat er een complete band. Ze spelen alternative rock met een flinke dosis garage. Vooral halverwege de set zijn harde accenten en tempowisselingen te horen geleidt door een strakke ritmesectie. Ook noemenswaardig is de creatieve toetsenist, die met leuke omkeringen de band wat flair geeft. “Degelijke punk,” zegt de Utrechtse Ten Ham over hun muziek. Ondanks het nog weinige publiek spelen ze onbevangen.

Heel langzaam worden de tuinstoelen met theedoeken droog geveegd en op de balkonnetjes gezet. Er klinkt een brassband die onder andere Frans Bauer covert, er lopen kids met pakjes Dubbelfris, er wordt karaoke gezongen, maar qua drukte hadden ze het overdag afgekund met één podium. Pas als het bijna tijd is voor Jebroer druppelt er divers publiek binnen. Vooraan staan al drie rijen aan jeugd klaar voor zijn optreden.

Jebroer rapt op hardcore en superdrukke hiphopbeats. Voor de studentengeneratie zullen er associaties met New Kids On The Block zijn, maar de huidige scholieren kunnen alles meezingen. “Mensen die niet goed zijn bij hun hoofd, kom naar voren!” roept Jebroer om het gat in het publiek, veroorzaakt door blubber, dicht te krijgen. Een vader en zijn vierjarige zoon zijn gek genoeg om dat voor elkaar te krijgen. Het kleine jongetje is eigenlijk te druk met in de plassen spelen, maar zijn vader gaat helemaal los. Jebroer’s anthem ‘Kind van de Duivel’ wordt dus massaal mee geroepen door kinderen, studenten én ouders. Tijdens de schoolpleinhit, waarvan de melodie van Paul Elstak is, mogen er kinderen op het podium komen. Hij bespeelt het publiek en hij dist het publiek; Jebroer stuurt iedereen met vieze schoenen naar huis. Van de ophef rond de gecancelde shows door zijn grove teksten die het christelijke geloof zouden bespotten, is niet echt iets te merken. 

Van het schoolplein gaan we door naar de crèche van 45ACIDBABIES. De babypoppen (die de band op de rider heeft staan!) hangen weer aan de instrumenten en door te beginnen met ‘Hollaback Girl’ trekken ze op een slimme manier de aandacht van de studenten. 45ACIDBABIES speelt elektropunk. Frontvrouw Sophia de Geus is expressief in haar performance en klinkt ook zo door de keuzes met haar effectenpedaal. De band speelt energiek, rauw, niet binnen de lijntjes en blijft toch dansbaar. “Je kan mijn adem zien. Het is koud, dans maar”, spreekt De Geus het publiek toe met distortion nog op haar stem. Naar een eigen bandgeluid hoeft 45ACIDBABIES niet meer te zoeken. Toch kan de band verassen met bijvoorbeeld de surfy sound in ‘Just in Rot’, of door een stukje Snoog Dogg te spelen. Dat werkt wel bij het studentenpubliek.

Later op de avond is de thuiswedstrijd van EZG begonnen. De Nederlandstalige rapper noemt zichzelf een Hooliganrapper met hart voor 030. Te laat voor de jonkies, verandert IBB-Fest een klein beetje in de Galgenwaard. Met gescheld en gerel duurt het niet lang voor de eerste moshpit van de dag er is. “Uuuuuu!” schreeuwt het Utrechtse publiek, dat mee wordt genomen in een agressief en energiek optreden. Deze rapper heeft geen diepgaande tekstenanalyse nodig, want meer dan de helft van z’n vocabulaire is scheldwoord. Als Steen het podium betreedt en ze ‘Rellen in De Hel’ doen, wekken ze pure adrenaline op bij het hakkende publiek. Een mooi vervolg op de vorige editie, toen Steen optrad en EZG hem bijstond op het podium. “Rellen in hel, want in de hemel is geen hardstyle”, klinkt er galmend tussen de studentenflats. Het publiek kent het allemaal en zet de beuk erin. Na dit opteden sluiten dj’s het festival af. 

Waarschijnlijk had de organisatie het overdag drukker verwacht en was het weer de oorzaak dat er net te weinig publiek van buitenaf werd bereikt. IBB-Fest is één van de laatste buitenfestivals van het jaar en misschien maar goed ook: de herfst komt ons halen. IBB-Fest was een gezellig Utrechts studentenfestival, ondanks de blubber. 

Gezien: IBB-Fest met o.a. Yip Roc, Jebroer, 45ACIDBABIES en EZG, zaterdag 16 september 2017 @ IBB-complex, Utrecht