Zanger Bo Menning werd een paar ochtenden vloekend wakker toen hij hoorde van de coronamaatregelen. Hij zag de opnames van het zevende album van Aestrid in het water vallen. Na overleg met Bernard van Gellekom van studio FCG in Amersfoort kon het gelukkig toch doorgaan. Menning is ongelofelijk opgelucht: “Als ik het eenmaal in mijn hoofd heb, móet het eruit.”

Studio FCG
De studio was al weken geleden geboekt. “Er is wel veel discussie geweest binnen het bestuur of we open konden blijven. De conclusie is: ja, we zijn open. Er is ruimte genoeg. We zitten niet aan elkaars spullen, we houden afstand en zijn met maximaal drie man in één ruimte.” Aan het woord is Van Gellekom. De studio zit in een enorm pand van vierhonderd vierkante meter bedrijfsruimte met verschillende afgesloten ruimten. De sfeer sluit volgens hem perfect aan bij wat bands zoeken. Het is er zowel industrieel als intiem. “Ik zie op dit moment Jurriaan onder de hijsbalk, boven de put van de oude garage zijn productiewerk doen. Dat is toch prachtig!” zegt Van Gellekom op het moment dat hij telefonisch geïnterviewd wordt.

Ruimte maken
Van Gellekom en Aestrid hebben een bijzondere band. Van Gellekom sprak de bandleden een keer aan na een optreden en volgde hen sindsdien. Toen de band een keer acuut repetitieruimte nodig had, werd in allerijl het kantoor van de bedrijfsruimte als studio ingericht. “Die tweede ruimte bestaat nog altijd”, zegt van Gellekom “Ik maak graag plek voor de beste band van Utrecht en omstreken”. Ook hij is blij dat Aestrid nu door kan gaan met het opnemen van hun album. “Muziek is keihard nodig, juist nu”, stelt hij.

Agressie of troost
Aestrid is bezig met de tweede aaneengesloten sessie van enkele dagen, waarin ze twee of drie nummers opnemen. Of de muziek anders zal klinken, nu het opgenomen wordt in deze rare tijd? “Aestrid zit sowieso al aan de donkere kant van het spectrum, corona past daar wel bij”, merkt Menning droogjes op. Hij denkt hardop na: “Ik merk dat de negativiteit die ik op het moment ervaar,en het niet kunnen aanraken van mijn vrienden me mentaal naar beneden trekt. De nummers zullen er misschien nog scherper, agressiever door klinken. Maar aan de andere kant… Muziek is voor ons ook de ontsnapping en de troost. Het kan alle kanten op. Aestrid blijft in het gevecht tussen licht en donker.” 

Poëzie
Het persen van de plaat zou bekostigd worden met een aantal optredens die niet door gaan. Ze zouden in het Paasweekend twee festivals aandoen. “We bedenken nu nog hoe we het nu financieel gaan doen. Ik schrijf al een paar gedichten en teksten in een soort slordig dagboek. Dit kunnen we uitgeven”, oppert Menning.

“Ik merk dat de negativiteit die ik ervaar in het dagelijkse leven me mentaal erg naar beneden trekt.”