3voor12 Utrecht

Classic Water presenteert tijdens U? samenwerking met kunstenaar Viktoryia Shydlouskaya Dijk

“Het project is een tegenreactie op het digitale tijdperk”

Tijdens festival Le Guess Who? en het gratis dagfestival U? zijn er veel bijzonder dingen te zien. Het optreden van de Utrechtse indierockband Classic Water is er daar één van. Na lang voorbereiden presenteert de band samen met beeldend kunstenaar Viktoryia Shydlouskaya Dijk op zaterdag in het Stadsklooster een analoog kunstwerk waarbij het publiek visueel geprikkeld wordt.

Classic Water definieert zichzelf als indierockband. De band maakt gebruik van surrealistische teksten die worden gecombineerd met uitgebreide instrumentale stukken. Lotte van Leengoed, toetsenist van Classic Water: “We hebben geen commerciële drang. De muziek die we maken staat erg dicht bij ons. We proberen de muziek zo eerlijk en clean mogelijk te houden.” Bassist Jan-Pieter Middelkoop vervolgt: “Het doel van onze muziek is dat het integer blijft. Het zit dicht op de huid. Vaak heb je ook een paar luisterpogingen nodig om het allemaal te kunnen bevatten.”

Het idee voor de samenwerking met beeldend kunstenaar Viktoryia Shydlouskaya Dijk, en daarmee het project, is vrij organisch ontstaan. Tijdens de laatste coronawinter is het idee tot stand gekomen. Destijds waren digitale shows gebruikelijk, maar de vraag hoe een live optreden interessant zou blijven, zodra het weer mogelijk was, bleef in de hoofden van de bandleden spoken. Het idee om een andere invalshoek tijdens optredens te hanteren bleef aan de bandleden knagen. “Toen het idee op tafel kwam om bij het decor kunstwerken van Viktoryia te betrekken, werd dat al vrij snel een onderdeel van de nieuwe show. Hiermee proberen we te kijken of het publiek visueel geprikkeld blijft tijdens de show”, vertelt Middelkoop.

Terwijl de band zijn nummers speelt, worden op het podium kunstwerken van Viktoryia gepresenteerd. De kunstwerken zijn afgedrukt op vier verschillende rollen van elk 25 meter, in totaal dus honderd meter aan kunst. De werken worden via een motor als het ware gedrapeerd op het podium. Lotte van Leengoed: “We hebben met Viktoryia uitgedacht hoe lang de set is en hoe we daar de rollen op kunnen aanpassen. We weten alleen niet of het allemaal op elkaar aansluit. Het is voor ons ook nog een verassing hoe het allemaal gaat verlopen! We vinden de toevalsfactor ook iets charmants hebben.” Viktoryia heeft haar kunst geselecteerd op de muziek die Classic Water gaat spelen. Ook presenteert Dijk nieuwe kunst tijdens de liveshow. Middelkoop: “We denken dat de combinatie onze live performance heel erg gaat versterken. Laat ik het zo zeggen: ik sluit niet uit dat het project ons als band op een bepaalde manier vormt.”

Classic Water speelt zaterdag een mix van oude maar ook nieuwe nummers, van een nog niet gelanceerd album.

Te zien: Classic Water +  Viktoryia Shydlouskaya Dijk tijdens U?, zaterdag 12 november 2022 (16.30 uur) @ Stadsklooster, Lombok

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12