3voor12 Utrecht

Frontman van Aestrid brengt free-form bundel uit

Onverhulde persoonlijke gedachten en directe observaties met een universeel karakter

Aestrid frontman Bo Menning staat bekend om zijn compromisloze benadering van muziek en intense live-optredens, waarbij alle demonen en angsten naar buiten moeten. Binnenkort verschijnt in een gelimiteerde oplage zijn eerste free-form bundel SPIT FIRE. De bundel begon als een creatieve manier om onderdrukte gevoelens te uiten maar gedurende het proces groeide bij Menning het besef dat er iets universelers in zijn gedachten en observaties schuilt: het vechten tegen de schaduwkant, zoals eenzaamheid en het gevoel niet te worden begrepen.

'Write for no one' was in eerste instantie het devies bij het maken van de bundel. Een naam voor van wat niet in Aestrid zou passen, voor wat niemand zou mogen lezen. Voor de ‘overflow’. Maar wat als hetgeen je schrijft iets is waar iemand naar op zoek is? Menning zocht zelf van jongs af aan naar manieren en bevestiging om te kunnen omgaan met de dreigende thuissituatie en de geïsoleerde omgeving waarin hij opgroeide. Zijn band Aestrid was altijd het vehikel, het 'coping' mechanisme voor de eenzaamheid en de zwaarte die hij voelde. Totdat dat niet meer werkte. 

Hij wacht in de kleedkamer. Het is showtime. Staart naar zichzelf, naar de leegte die hij ziet in de spiegel terwijl de twee andere leden van Aestrid hem proberen te overtuigen van hoe goed het zal voelen om al die donkere shit van je af te spelen, maar alles wordt geblokt door wat hij een paar maanden eerder over zichzelf te weten komt. Drie decennia van depressie, complexe posttraumatische stress-stoornis en gedachten over zelfmoord die zich opeenstapelden krijgen een naam, een label, in de therapiesessies die hij ondergaat. Dingen waarvan hij dacht dat ze normaal waren om te voelen. Of de sessies daadwerkelijk iets voor hem doen, weet hij nog steeds niet en hij gaat door met schrijven en zoeken. Het doet pijn, maar het moet eruit. Wat hij schrijft is direct, onverhuld en speelt zich veelal af in het donker.

Er zit geen begin en geen eind aan SPIT FIRE. Het is een verzameling van flarden en verhalen van iemand die vertelt hoe het voor hem voelt om te leven. Meestal met de blik vooruit met de band of hardlopend. Maar nu, voor het eerst, met een pen in de hand. De bundel is tot stand gekomen samen met illustrator Moze Mertens, die helemaal vrij is gelaten in de vormgeving van het boek. Menning schreef wat hij schreef en wilde niets anders dan dat Mertens diezelfde benadering meenam in haar deel van deze samenwerking.

SPIT FIRE is te bestellen op de Bandcamp pagina van Aestrid of via een berichtje aan de band op Facebook of Instagram.

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12