3voor12 Utrecht

Koffie leuten met obscuur vinyl

Koffie Leute Brauhaus richt zich met nieuw platenwinkeltje op lokale artiesten

Door: Kasper de la Rie | Foto's: Paulus van Dorsten

In specialiteits-koffiebar Koffie Leute Brauhaus, aan de Westerkade 30, is sinds kort een klein platenwinkeltje te vinden. “Onze gezamenlijke liefde voor muziek is minstens net zo groot als die voor koffie”, aldus Dirk van der Maarel, één van de eigenaren van de onderneming.

Tussen een arcadekast, enkele ouderwetse consoles en een klein podium vind je nu ook een compacte platenwinkel. Subroutine Records, 030303, Enfant Terrible, Something Happening Somewhere en Tiny Room Records zijn een greep uit de niche labels die er te vinden zijn. Platen van Nederlandse artiesten als Nuno dos Santos en Paceshifters prijken in de bakken. In de tweedehands sectie vinden we het vaderlandse The Nits, maar ook progressieve rock zoals dat van Supertramp of Pink Floyd, een verdwaalde plaat van Lou Reed en de reggae en ska van Jimmy Cliff, om maar wat voorbeelden te noemen. Verder valt er nog een bescheiden selectie aan onafhankelijke artiesten te ontdekken zoals Coppersky, Aestrid en Discohen. Naast vinyl liggen er ook enkele cassettes en cd’s, alhoewel deze aanzienlijk in de minderheid zijn.

De verkoop van meer obscure en lokale artiesten valt goed te rijmen met de maandelijkse Lo-Tronic avonden binnen Koffie Leute. Aangezien deze zich richten op het propageren van experimentele (elektronische) muziek van vooral lokale acts. “Op die manier kunnen we een aanvulling vormen op het bestaande aanbod van andere vinylaanbieders in Utrecht”, legt Dirk uit. “We merken nu al dat onze gasten enthousiast reageren op ons winkeltje en nieuwsgierig gaan neuzen en luisteren. Wij worden er in ieder geval erg blij van dat we onze gasten weer iets nieuws kunnen laten proeven naast koffie.” Het Brauhaus gaf met Lo-Tronic al een ruimte voor kleine optredens en de nieuwe platenhoek vult dit verder aan. Het winkeltje is compact maar warm vormgegeven en lijkt een goede toevoeging aan de modulaire inrichting van het pand. Verwacht geen enorme platenzaak, maar wel een bijzondere collectie in een fijne luisteromgeving.

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12