3voor12 Utrecht

Erny Green zet The Sound en Adrian Borland in de eregalerij

Met een tributeband en een nieuwe Kaspar Baum-single

Naast Joy Division Undercover heeft singer-songwriter Erny Green een nieuwe tributeband opgericht: The Sound Undercover. Samen met onder anderen mede-Utrechters Thijs Heij en Rempe Kooij (Kaspar Baum) brengen zij een ode aan deze new wave-band en frontman Adrian Borland.

“The Sound en Joy Division zijn bands waar ik mee ben opgegroeid. Hun muziek was ook een eye-opener in mijn jeugd, want toen had je vooral rock, pop en disco”, legt hij uit. Deze nieuwe tribute komt voort uit Joy Division Undercover. “Ik ben ooit benaderd door de eigenaar van De Hip uit Deventer, want zij doen vaak tribute-sessies. Toen was dat voor Joy Division. Daarna zei ik hem: ‘als je ooit een The Sound-tribute wil, moet je mij bellen’. En dat is nu gebeurd.”

Naast een muzikale band heeft Green door de jaren heen een persoonlijke band met Sound-frontman Adrian Borland opgebouwd. “Ik heb ze tien keer live gezien. En bij Adrian zag ik altijd zoveel urgentie. Bij hem wist ik dat hij moest zingen en de business en alles wat er omheen speelde was bijzaak. Hij stond heel gedreven zijn ziel uit het lijf te zingen.” Af en toe sprak hij de band(leden) ook naast het podium. “Ik heb Adrian drie keer ontmoet en gesproken. En na een concert van The Sound in Enschede zijn we nog de hele nacht doorgezakt met Adrian, toetsenist Max Mayers en twee vrienden van mij. Dat was wel een legendarische avond.”

Met deze tributeband hoopt Green de muziek ook onder de aandacht te brengen bij een nieuwe generatie. “Hun album From The Lions Mouth zou ook vandaag uit kunnen komen en dan zou het een grote band zijn”, aldus Green. “Het is mooier dan de eerste platen van U2 en The Cure. Commercieel waren ze niet altijd het slimst, maar ze verdienen muzikaal gezien zeker een plek in de eregalerij.”

Het spelen van de nummers van The Sound heeft uiteindelijk ook invloed gehad op het werk van zijn band Kaspar Baum. Hun nieuwste single 'Wheel' is een ode aan Adrian Borland. “We waren al bezig met nieuw materiaal en op een dag speelde Rempe een akkoordenschema. Daar was nog geen tekst bij. Omdat we al bezig waren met deze tribute kwamen deze zinnen er opeens uit. Dat komt waarschijnlijk omdat ik me zo in hem had verdiept”, aldus Green. “Er zitten verwijzingen in de tekst naar nummers van The Sound en Adrian Borland. Maar ook over zijn persoonlijke leven, zoals zijn laatste telefoontje, voor hij zich van het leven beroofde, naar Jan Douwe Kroeske. En aan het einde speel ik de gitaarriff van ‘Winning’.”

Te zien: The Sound Undercover, zondag 22 januari 2023 @ De Helling

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12