Sinds hun enigszins onverwachte terugkeer in 2014 werkt de Utrechtse rapformatie StropStrikkers gestaag aan een behoorlijk oeuvre. Bijna 20 jaar na het verschijnen van hun legendarische debuutalbum Kermis in de Hel presenteerden ze met Tantu Hoog hun derde album sinds 2014 en vijfde in totaal (zesde als je de verzamelaar Stofhappers meetelt). Een uitverkochte Helling kreeg een mooie dwarsdoorsnede te horen van oud en nieuw werk.

De laatste jaren lijkt StropStrikkers bijna net zo productief als in de roerige beginjaren. In 2022 deden ze in dB’s hun eerste liveshow in zeven jaar. Aan het begin van dit jaar verscheen hun klassieke debuutalbum voor het eerst op vinyl, waar we destijds uitgebreid bij stil stonden. En nu is er dan een nieuw album, Tantu Hoog. Daarop staan twaalf kenmerkende producties van Klaas Vaak, waarop SKAV en J.A.E. naar hartelust rappen.Een volle Helling wordt lekker opgewarmd door $KEER & BOO$, waarmee SKAV ook al verschillende keren heeft samengewerkt. Ze hebben speciaal voor deze show een aantal andere vrienden meegenomen. Na een korte pauze is het tijd voor de hoofdact van de avond. In ruim een uur passeren nummers van het nieuwe album en een boel klassiekers uit hun oudere werk. Ook Dookie en Josh Frequency, die een aantal featurings hebben op het nieuwe album, kwamen nog langs.

(tekst gaat verder onder de foto's)

Het trio laat horen dat ze op het gebied van boombap nog steeds een van de sterkste rap-acts van Nederland zijn. De duistere producties van Klaas Vaak, de donkere stem van J.A.E. en SKAV’s ultra-scherpe deliveries zorgen voor een sound die ook na bijna 20 jaar nog fris is. Klein smetje op de avond was dat het vinyl van Tantu Hoog te laat was, ondanks een bestelling van een half jaar van tevoren. SKAV liet luid en duidelijk weten dat hij daar niet blij mee was. Dat zorgde misschien ook voor het tijdverlies dat zich aan het eind een beetje wreekte. SKAV wilde nog een nummer doen, maar ze bleken al even door de eindtijd heen te zijn, waardoor dat niet meer lukte. De bezoekers accepteerden het gelaten, ze hadden een goede show gezien. 

Gezien: StropStrikkers release-party met $KEER & BOO$ + Friends, zaterdag 28 september 2024 @ De Helling, Utrecht