Tijdens U? organiseerde band/kunstenaarscollectief (…) Centraal zijn eigen minifestival op kinderboerderij Nieuw Rotsoord. We gingen kijken en wilden er niet meer weg.

‘Spinvis On Crack’, ‘De Leuke Hang Youth’ en - personal favorite - ‘Alto-Goldband’: het mysterieuze (...) Centraal heeft in z’n korte bestaan al vele namen verzameld. Wat zijn ze nou precies? Een band? Een kunstenaarscollectief? Een anti-kraak-Cirque du Soleil? Vandaag waren ze het in ieder geval even allemaal tegelijk. Op kinderboerderij Nieuw Rotsoord creëerden de Utrechters hun eigen mini-universumpje genaamd PRETPARK!. Naar eigen zeggen: ‘een magische wereld vol plezier voor jong en oud, met attracties, live-optredens, clowns, lichtshows, workshops, filmvertoningen, en meer.’ En magisch was het zeker. PRETPARK! is een soort HKU-Narnia waar elfjes, konijnen, wandelende matrassen en betoverde lemmings vrolijk door elkaar huppelen. Waar bands optreden in een poppenkast of een kussenfort, en waar zich overal gekke David Lynch-achtige tafereeltjes voltrekken.

Zo verzamelt zich opeens een bont gezelschap om een geknield figuur, middenin een chaos van A4’tjes. Het is Wolliewohl Junior, de melancholische Drentse spoken-word-clown met een gebroken hart. “Ik verdien een groter podium dan dit”, verzucht hij. “De wereld ligt aan je voeten!”, roept een elfje uit het publiek hem toe. Hij springt op en leidt ons in een kleurrijke stoet naar het kussenfort, waar hij zijn gedichten voordraagt. Scherpe, ontroerende, droogkomische mijmeringen over opgroeien in Drenthe, écht jezelf durven zijn en liefdesverdriet. Met hier en daar een goedgeplaatste psychotische uitschieter. “Stop me in een gesticht!!”, schreeuwt hij. Een kind van acht gaapt hem met grote ogen aan.

Een pluchen hond schiet het centrale pleintje op, snuffelt even aan de blote voeten van een elf, gaat bijna over z’n nek, en stuift daarna op de poppenkast af. Hier is Velocity Made Good net begonnen met spelen. Met hun energieke mix van EBM, techno en een vleugje rock laten de Friezen het propvolle zaaltje driftig dansen.

(tekst gaat verder onder de foto)

Verstop je kinderen! Kboy en de goedzo jongens bouwt namelijk een puberaal pyjamafeestje in het kussenfort. De Utrechtse band maakt rammelende villa-achterwerkpunk met teksten over allerlei enge dingen als aambeien, angststoornissen en heteromannen. Met hun onderbroeken-absurdisme en flauwe scheetgrappen zijn ze gemaakt om op PRETPARK! te spelen. Een optreden van Kboy en de goedzo jongens is altijd al een verkleedfeestje, maar nu kunnen ze helemaal los. Zangeres Kboy bekliedert de gezichten van toeschouwers met schmink, terwijl de band nog maar eens een refreintje inzet: “Anus! Anus! Anusanusanus!”.

En dan zijn ze daar eindelijk: de BCNR uit Purmerend, de Gen-Z Velvet Underground, de Integere Arcade Fire. Het kussenfort staat tot de nok toe vol voor (...) Centraal, dat hier integraal hun aankomende EP doorspeelt. Nadat een kleine technische hapering is verholpen (gebroken snaar, shit happens), maakt de - ook al zo vrolijk verklede - band echt heel veel indruk. Hun artsy indierocksongs staan als een huis en het publiek zingt de euforische ‘papadaa’-refreinen luidkeels mee - al staat er nog bijna niks online. De show bereikt z’n hoogtepunt tijdens de single ‘Spokenjong’: de sprookjesfiguren zetten het op een moshen en er vliegt een matras door de lucht. Het feest is compleet.

Dit weekend verscheen ‘Honing’: de tweede single van de EP die binnenkort verschijnt. Wij hebben daar na deze show alleen nog maar meer zin in gekregen, maar eigenlijk is dit bij uitstek zo’n band die je gewoon live moet zien.

(tekst gaat verder onder de foto)

Terwijl de nacht valt op de kinderboerderij, bouwt Dancing Ambiance het laatste weirde feestje van deze dag. Het duo - dat voortdurend aangekondigd wordt als ‘DJ Ambiance’ - maakt de poppen nog één keer aan het dansen met een schatkist aan diggers-curiosa. Van psychedelische downtempo-tunes uit verre oorden en dub tot broeierige dancehall, en - voor de echte fijnproever - een onvervalste piratenbanger als afsluiter. “Jij verandert steeds van kleur als een kameleon”, klinkt de stem van volkszangeres Mary. Een prima samenvatting van deze set, en eigenlijk ook wel voor deze hele dag. PRETPARK! is een kleurrijk krakers-sprookjesbos vol niet-bestaande fantasiefiguren. Maar als het één ding bewijst, is het dat de Utrechtse underground wél echt bestaat. En dat die talentvol, een beetje geflipt en vooral springlevend is.

Gezien: PRETPARK! tijdens U?, zaterdag 11 november 2023 @ kinderboerderij Nieuw Rotsoord