Vier jonge artiesten van het label Burning Fik verzamelden zich afgelopen donderdag 11 mei op het podium van EKKO om het publiek te laten zien waarom zij de moeite waard zijn om in de gaten te houden. Wij waren erbij.

Burning Fik is het label van rapper Faberyayo en Hang Youth-voorman Abel. Hoewel het label nog relatief jong is, onderscheiden ze zich met hun eigenzinnigheid al snel van andere labels. Met oog voor unieke, sprekende persoonlijkheden en aandacht voor originaliteit, punk en de underground muziekscene hebben ze met artiesten als Gotu Jim en Hang Youth al een aantal interessante artiesten onder hun vleugels genomen. Vanavond is het aan vier andere artiesten om te laten zien wat zij in huis hebben: Zeevlinder, Zeldzame, Nelcon en DJ Jan Koster.

Bij het binnenlopen van de zaal worden we begroet door de herkenbare geur van Red Bull. Het is nog vrij rustig; verspreid door de zaal staan vrienden en familie van de artiesten, met af en toe een verdwaalde tickethouder tussen alle intimi. Tijd voor de openingsshow: Utrechts eigen Zeevlinder trapt af. In een halve cirkel van zo’n vijf meter van het podium af kijkt het publiek voorzichtig toe. Onder begeleiding van psychedelische beats brengt ze haar repertoire aan Nederlandstalige nummers, waarin ze herkenbare teksten over te veel nadenken en onvoorwaardelijke liefde verweeft. Labeleigenaar Abel kijkt ondertussen als een trotse vader toe.

Zeevlinder

Tewijl het publiek langzaam dichterbij is gekomen start de herkenbare intro van M83’s ‘Midnight City’ in. Hoewel Zeevlinder soms wat slecht te horen is bij het uitvoeren van haar versie van dat nummer, lijkt dit het plezier niet te drukken. Op haar knalroze schoenen fladdert ze over het podium, waarna ze dit na nog een paar korte nummers samen met haar toetsenist en DJ verlaat.

Zeevlinders zachte, soms wat zweverige muziek is geen groter contrast met de volgende act. Zeldzame dendert het podium op en weet precies wat het publiek nodig heeft: binnen no time krijgt hij ze mee in zijn energie. Samen met DJ Milkyway sleurt hij het publiek naar het volgende niveau. Tijdens ‘SURVIVAL OF THE LITTEST’ ontstaan de eerste moshpits van de avond en is het duidelijk: Zeldzame heeft er zin in. Zijn harde beats en ruige rhymes zorgen voor een explosieve sound die feilloos aansluit bij zijn krachtige stage presence. Maar het is niet alleen zijn energie die de aandacht trekt. Ook het oog voor detail is een fijne toevoeging aan de show. Terwijl in de achtergrond de sirenes uit de track ’SO AGIIFIREFLAME’ klinken, veranderen de spotlights in zwaailichten en gloeit het rood en blauw door de zaal.

Zeldzame

De tweede Utrechter van de avond betreedt daarna het podium: Nelcon. Met zijn relaxte en zelfverzekerde rapstijl weet hij het publiek moeiteloos mee te nemen. Hoewel hij, zo vlak na Zeldzame, nog niet de sterkste stage presence heeft, is het duidelijk dat hij volop geniet van zijn optreden en het publiek geniet met hem mee.

Op de dag van deze show bracht Nelcon zijn nieuwe single 'Hoe Het Zit' uit, die vanavond natuurlijk ook in zijn set zit. Het refrein, dat steeds de zin "Ze praten over jou, ze denken het te weten, maar ze weten niet hoe het zit" herhaalt, blijft nog lang in je hoofd hangen. Hoewel Nelcon's muziek is beïnvloed door old school hiphop, verwerkt hij ook moderne invloeden in zijn nummers, bijvoorbeeld door het gebruik van elektronische beats en experimenteren met verschillende muzikale stijlen. Zijn raps zijn doordrenkt met persoonlijke verhalen, waarbij zijn thuisstad Utrecht vaak een rol speelt. Dat Nelcon hier vanavond veel fans heeft is dan ook geen verrassing.

Nelcon

Nelcon zet een sterk optreden neer, waarbij hij niet alleen zijn nieuwe single 'Hoe Het Zit' debuteert, maar ook ander materiaal uit zijn oeuvre. Met zijn ontspannen en toch doordachte rapstijl weet hij het publiek te boeien en te vermaken.

DJ Jan Koster draait de avond aan elkaar en sluit hem ook af. Met zijn mix van hiphop, house en techno houdt hij de energie van de avond goed omhoog. Zijn muzikale veelzijdigheid verwerkt in een goede set die aansluit op de rest van de Burning Fik-avond en deze tot een goed einde brengt.

Gezien: Fik in de EKKO, donderdag 11 mei 2023 @ EKKO