Volgende maand komt het album Nelconic van de Utrechtse rapper Nelcon (Nelson Owuor) uit op het label Burning Fik. Van dat album is de eerste single ‘Sneeuw in de Flats van Overvecht’ nu uit. We spreken Nelcon over Utrecht op de kaart zetten en over welke rappers hem hebben geïnspireerd. Ook is hij openhartig over waarom hij is begonnen met muziek, de samenwerking met zijn label en de humor waarmee hij over obscure onderwerpen rapt.

In 2020 brengt Nelcon in korte tijd twee EP’s uit, opgenomen met een goedkope microfoon en andere geleende oude apparatuur. Hij heeft tijd in overvloed en is erg productief, maar snakt naar een echte studio. Burning Fik kan hem die bieden en een jaar later kondigt hij ‘Sneeuw in de Flats van Overvecht’ aan, de eerste single van zijn debuutalbum. De track is geproduceerd door Styn, die internationaal bekend is en veel met Nederlandse opkomende artiesten werkt. Het eerste deel van het nummer heeft een oldschool vibe, maar de flow verandert halverwege. Op het tweede deel laat Nelcon Utrecht en Nederland kennis maken met een nieuw geluid, Nederlandse teksten, sterk beïnvloed door de sound uit Chicago.

(tekst gaat verder onder de video)

Nelcon begint met muziek in 2018, hij is dan vijftien. Dat jaar overlijdt zijn moeder en in de periode van rouw ontdekt hij dat muziek maken ervoor zorgt dat hij dit even kan vergeten. Teksten worden geschreven en een aantal losse tracks gemaakt. Emotionele nummers, maar muziek zorgt er vooral voor dat Nelcon lol maakt. Hij woont samen met zijn broer Clibbo, die al produceert voor een rijtje zangers en rappers uit binnen- en buitenland en dit jaar een contract tekende bij Sony/ATV. De twee broers maken niet zo veel muziek samen, maar Nelcon heeft zeker lessen van hem gekregen. “M’n broer heeft me geleerd dat als je iets wilt, je het zelf moet fixen.” Dat heeft hij onthouden. Nelcon werkt hard en durft vooraan te staan bij dingen die hij echt wil. Dat heeft hem bijvoorbeeld een plekje bij zijn label opgeleverd.

Voor Nelcon is ‘De Fik’ precies wat hij nodig heeft als label. Er is een fijne studio waar hij veel terecht kan en die goed bereikbaar is vanuit Utrecht. Daar kan hij veel muziek maken met vrienden, zijn broer en nieuwe contacten. Bas Bron bijvoorbeeld, het brein achter De Jeugd van Tegenwoordig. Met hem en Faberyayo heeft hij samen tracks gemaakt. “Dat voelde echt als een blessing, bijna alsof ik uitverkorenen was”, zegt hij lachend. Nelcon kan doen wat hij wil én krijgt tips uit hoeken waar hij zelf nooit op zou komen. “Dan komt Faber als inspiratie voor een hook met een Italiaanse zanger uit de jaren zestig, waar ik zelf nooit bij was gekomen.”

(tekst gaat verder onder de foto)

Pre-Covid loopt Nelcon stage bij de Ziggo Dome maar dat kwam stil te liggen. “Toen kwam diezelfde verveling als toen ik begon, in 2018.” Als hij Souljadice ontmoet - inmiddels zijn vaste producer - wordt het serieuzer. Souljadice komt van Sint Maarten studeren in Utrecht en via via leren ze elkaar aan het begin van 2020 kennen. Er is een klik en ze ontwikkelen een sound. In april deelt Nelcon via Soundcloud een EP met vijf tracks, Guava. Een paar ingrediënten zijn nodig voor deze tape: autotune, veel dubbelrijm, abstracte flows en een fles Guavaberry likeur.

Drie maanden later, op zijn 18e verjaardag, verschijnt de EP Level 18. In deze periode maakt de jonge Utrechter kennis met Faberyayo (De Jeugd van Tegenwoordig) en Abel van Gijlswijk (Hang Youth) als hij met Clibbo langsgaat in hun studio in het centrum van Amsterdam. De labelbazen vinden zijn tracks hard en de samenwerking is een feit. In december verscheen van de Level 18 EP het nummer 'Kakker' met videoclip via het YouTube kanaal van Burning Fik.

Nelcon mag dan in Amsterdam opnemen, hij blijft een echte Utrechter, geboren en getogen. Buiten korte tussenpauzes heeft hij altijd in Overvecht gewoond en nu is hij neergestreken in Leidsche Rijn. Plekken in en om Utrecht komen daarom veel terug in de teksten. Hij rapt over ‘Keiland’, de Voor- en Twijnstraat en, zoals de nieuwe single, zijn Overvecht. “Ik wil de stad representen, op de map zetten. Als ik daar iets aan kan doen, doe ik het graag. Daarom vind ik het leuk om die plekken te noemen zodat mensen uit Utrecht het kunnen herkennen.” Kleding is ook belangrijk voor hem. Hij wisselt dure merkkleding af met items uit de thrift-shop. “Vaak is het gewoon een flex over superstomme designer. Dat is het Overvechtse wat in mij zit, samen met de minder materialistische guy die ik ook wel ben.”

De belangrijkste onderwerpen om over te rappen zijn gangstershit, maar met veel humor erin. Als we zijn teksten moeten geloven heeft Nelcon rare wapens, plugs (dealers, red.) en bitches uit alle landen. Zo rapt hij: “Heb een nieuwe bitch, m’n ex is nog bitter. Plug aan de phone hij is Duits ik zeg hem wart bitte.” Over de dealers die hij overal heeft zegt hij “Dat is allemaal cap (onzin, red.) natuurlijk, het is elke keer iets wat ik random bedenk”. Grappig zijn is belangrijk in muziek vindt hij. “De grootste gangsterrappers zijn allemaal low-key ook heel grappig, het zijn entertainers.” Lil Wayne, Snoop Dogg, Riff Raff, allemaal rappers die absurde of heel serieuze situaties in hun teksten grappig en heel beeldend beschrijven.

Muziek maken begon ooit als hulp bij de verwerking van een heftig verlies in zijn leven maar Nelcon denkt er nog niet aan om zwaarmoedige nummers te maken en uit te brengen. Daar is ie nog veel te jong voor. Voor nu is het lol maken door te rappen en hopelijk Utrecht een beetje meer op de kaart te zetten.

Het album Nelconic verschijnt op 21 juni. De video van ‘Sneeuw in de Flats van Overvecht’ is gemaakt door De Spaap.