Op vrijdag 10 februari dropte het album Nessty WAV’s Volume 1 van de Utrechtse producer Nesstybeats. Het album bestaat uit zestien tracks en maar liefst dertien verschillende artiesten zijn te horen op de beats van Ness. De tape kan volgens hem getypeerd worden als een samenspel van drie verschillende stromingen: boombap, club en trap. We spraken met de 28-jarige producer over dit uiteenlopende project.

"Ook al bestaat de tape uit drie compleet verschillende genres, ze hebben toch iets overkoepelends", vertelt Ness. "Alle nummers bevatten de ‘Nessty-bounce’: een duistere ondertoon met een lekkere bounce erin. Dat is qua sound wel iets wat je op elk nummer terug hoort komen." Vooral de luisteraars laten bewegen op de muziek is een doel wat Ness zichzelf voor ogen had gehouden met dit project. 

De samenstelling van artiesten voor het album was geen lastig proces: "Dat is allemaal heel organisch verlopen. Met artiesten als J.A.E., Lodewijk en Féli Vezo werkte ik al samen dus vond ik het logisch om ze op het album te zetten. Verder vond ik het fijn om Rafaello en Jermaine Kool meerdere keren op de plaat te zetten omdat ze supersnel werken en dat is als producer natuurlijk heel erg prettig. Alle artiesten die op de tape staan zijn mensen die ik hoog heb zitten en waar ik gewoon graag mee de studio in duik, zo simpel is het eigenlijk."

Ness had al langere tijd het idee om zijn eigen album te maken, exclusief met Utrechtse artiesten, en tijdens de coronapandemie besloot hij er werk van te maken. Het scoren van hits is niet iets waar hij erg mee bezig is: "Ik wil gewoon de muziek maken die ik zelf hard vind. Dit album was ook een soort experiment waarbij ik keek wat de hardst mogelijke muziek is voor mij om te maken. Ook het bij elkaar brengen van hele uiteenlopende vocalisten op dezelfde plek is iets wat mij heel erg apart leek om te doen. Eigenlijk moet dit album gelden als een soort manifestatie van wat er op dit moment allemaal speelt in de Utrechtse scene."

Utrecht speelt een bijzondere rol in de muzikale carrière van Ness. Hij vindt het dan ook erg belangrijk om zichzelf in te zetten voor de lokale muziekscene: "Ik zie wat voor potentie er is qua artiesten. Utrecht kent veel mensen die muziek willen maken, optreden en er echt voor gaan. Een Utrechtse muziekindustrie met meer vette shows, harde muziek en uiteenlopende artiesten, dat lijkt me echt fantastisch."

Ook al is zijn album vers van de pers, kijkt Ness alvast met een schuin oog naar de toekomst: "Ik ga dit project doorzetten. De plaat heet niet voor niets ‘Volume 1’. Er komen er wat mij betreft nog veel meer volumes en het liefst met nog meer verschillende artiesten." Tot slot vertelt Ness nog dat hij graag ook internationale muziek zou willen maken in de nabije toekomst. Echter, veel druk legt hij zichzelf nog niet op de schouders: "Als het zo kan zijn, dan zal het zo zijn."