Na een paar keer doorschuiven was het in het weekend van 3 en 4 februari dan eindelijk zover: ETMAAL, het door Colin Benders in TivoliVredenburg gecureerde festival met 32 uur elektronische muziek in allerlei soorten. Onze fotografen Paulus van Dorsten en Jelle de Ru trokken een weekendje door.

Een Etmaal, dat net langer duurt dan je gewend bent, maar waarbij je oh-zo graag wenst dat het een volgende keer langer en meer is. De zondag na het festival is in ieder geval pijnlijk stil. Op het affiche prijken grote namen, aan de kassa staan wat bezoekers die zich verdwaasd afvragen waarom de zaterdag overdag niet de lading dekt die ze op basis van het affiche hadden verwacht. Wie het blokkenschema goed had bekeken zou niet verrast zijn geweest.

ETMAAL blijkt een aaneenschakeling aan verassingen te zijn. Van bijvoorbeeld ingetogen ambient sets van Upsammy of Dasha Rush in de Hertz, tot een vol gas opener door Colin Benders in de Ronda. Ondertussen voltrekt er zich gedurende het ‘Etmaal’ in de Pandora een soort van totaalpakket aan elektronische muziekbeleving. Bij Scalpin vliegen de barriers zo wat door de lucht, Speedy & Steve laten maar weer eens horen waar hun muzikale bakermatten liggen, terwijl bij Modulation. - gedragen door modular Utrecht oprichter Allert Aalders - op de zaterdag overdag juist de subtiele en dronende modulars het voor het zeggen hebben. Chillaxing tot the max. Op de zaterdagavond is de Pandora weer het toneel voor techno van het puurste soort. Megan Leber brengt daar diep rakende techno ten gehore brengt waarbij je alleen maar kunt denken: “zij is typisch zo iemand die langzaam de pleister eraf trekt”, zoveel spanning opbouwend dat je telkens weer smacht naar de verlossende drop.

Op de zaterdagavond wordt ook Cloud 9 in de mix gegooid. Stiekem is dit een zaaltje waar je meer mee kan je dan zou denken: intiem, gezellig, hard en sfeervol. Hier zijn is met name Skee Mask die een totale gekte aan dansbaarheid creëert waarbij je je telkens afvraagt wat de volgende plaat gaat zijn. Deze set gaat van drum’n’bass, naar trap, naar techno en weer terug en naar alles wat er tussenin zit. Onbegrijpelijk en onbeschrijfelijk en toch waar en effectief. De Utrechtse dj Thrills in +41 moet zijn set al om 21.00 uur beginnen, genereert daar een volle Cloud 9 en zet in tweeënhalf uur een volwaardige set neer om iedereen als een vliegwiel door de rest van de avond heen te slingeren.

Zoals gezegd, de zondag na deze eerste ETMAAL is pijnlijk stil, maar wellicht voor sommigen maar goed ook. Etmaal: 32 uur aan elektronica plus.

Colin Benders

Colin Benders

Colin Benders

Colin Benders

Colin Benders

Colin Benders

Colin Benders

Jefta Varwijk

Scalping

Scalping

Bezoekers bij Scalping

Bezoekers bij Scalping

Studio Pandora

TSHA

TSHA

Bezoekers bij TSHA

JakoJako - Alvin Collantes

JakoJako - Alvin Collantes

JakoJako - Alvin Collantes

Overmono

Speedy & Steve

Speedy

Bezoekers bij Modulation.

Bezoekers bij Modulation.

Upsammy

Bezoekers bij Upsammy

Circuitry

Circuitry

Rodhead & .Vril

Rodhead & .Vril

Dasha Rush - Schloss Mirabel

Dasha Rush - Schloss Mirabel

Thrills in +41

Thrills in +41

Megan Leber

Megan Leber

Skee Mask

Skee Mask

Gezien: ETMAAL 2023, vrijdagavond 3 t/m zondagochtend 5 februari 2023 @ TivoliVredenburg