Eindelijk. Een festival waar elektronische muziek voor fijnproevers een plek krijgt, in Utrecht! Of eigenlijk: in Bunnik, waar het op de bijzondere locatie Fort bij Vechten ook dit jaar wemelt van liefhebbers van techno en house, maar bovenal van oprechte kwaliteitsbeukers. De focus van dit jaarlijkse elektronische muziekfestival gaat verder dan alleen muziek. Zo is er veel aandacht voor licht- en geluidsinstallaties, is er kunst op het terrein en draaien de sets van de artiesten om meer dan alleen het gehoor. Hier draait alles om ervaring. Zo vraagt de organisatie op hun website om vooral niet te veel je telefoon te gebruiken, maar vooral de omgeving in te nemen tijdens het festival. Verdwalend van stage naar stage, word je zo steeds opnieuw opgeslokt in een compleet andere, avontuurlijke en vooral intieme wereld.

Binary Stage

Is het dauw of de nasleep van de regen die nog op het gras ligt? Natgeregend druppelt het veldje bij de Binary Stage langzaam vol. Het is nog vroeg, maar de doorzetters die de stortbui van de ochtend hebben getrotseerd worden hier met open armen ontvangen. Opkomend dj Vuur, bekend om het zorgvuldig toewerken naar een hoogtepunt in zijn set, start rustig. Ondertussen wordt de stage, gehost door de queer organisatie IsBurning, steeds meer overstemd door de zon, die haperend is gaan schijnen. Het podium is fijn afgelegen. Slalommend langs schapenhekken en een kleine klim verder, voelt het direct alsof je in een nieuw universum wordt gezogen. De zon schijnt steeds feller en het wordt weer warmer. De drassige grond piept deels door de houten dansvloer, maar weerhoudt het publiek niet van meebewegen met deze opbouwende set.

Die middag vervlecht New Yorkse dj Gabrielle Kwarteng 80’s house met disco-geluiden. Met haar set zet ze een doordachte mix neer van afrobeat, house uit verschillende tijdperken en zijn er zelfs pop-invloeden te bespeuren. Het is onmogelijk niet minstens je hoofd en schouders mee te bewegen op het veld van IsBurning.

Vuur

Zodiac Stage

Geen festival is compleet zonder vette main stage, dus ook dit jaar is Zodiac het letterlijke en figuurlijke middelpunt van de immer ronddraaiende cirkel: de Orbit. Hier merk je het meest dat je je echt in een fort bevindt. Het veld aan de voet van deze stage ziet er vanaf boven imponerend uit, waar ruimte is om even uit te rusten en te leunen tegen de muren van het fort. Zo samengesmolten met de heuvel en het massieve beton voel je de trilling van de muziek tot in je botten. Het is heerlijk om weer op Orbit te zijn.

In de namiddag draait Sedef Adasi, de Duitse dj die begon in Windows Media Player, op deze Stage een mix van disco, acid en trance nummers. Op het veld ruikt het naar opgedroogd gras en een lichtinstallatie over het terrein doet verlangen naar als het straks donker wordt. In de avond, wanneer het donker heeft ingezet, beweegt het publiek dan ook massaal mee op het draaien van Job Jobse. Hij sluit het festival af met een show van licht, video-animatie en harde techno gemixt met makkelijk verteerbare, herkenbare hits.

Bezoekers bij Sedef Adasi

Exal Stage

Het vergt even loskomen van de main stage, maar nét als je denkt dat je wel erg ver van het algemene festivalterrein af bent, mondt een bocht uit op een heerlijk verborgen podium. Het is de Exal Stage, gehost door United Identities: het platenlabel van de Utrechtse Carista. Ze is blij met de verplaatsing van de stage ten opzichte van vorig jaar, vertelt ze. Toen stond het podium vlakbij de Zodiac Stage en liep het geluid vaak over elkaar heen. Ingebed tussen bomen en een eindje verwijderd van de muziek in het midden van het fort, komt de mengeling van genres en dj’s beter tot zijn recht. Deze plek past ook veel beter bij de sfeer die United Identities wil uitstralen, zo vertelt een inmiddels meedansende Carista vanuit het publiek.

De nieuwe plaats van de Exal Stage maakt aandachtig luisteren makkelijker, perfect voor het nog beter ervaren van bijvoorbeeld Lenxi. Al snel pakt deze techno dj haar keyboard en microfoon erbij en mixt ter plekke eigen vocals en live muziek door haar rauwe set heen. Het past zó perfect dat voor hen die niet kijken, het niet eens opvalt dat ze dit zo goed allemaal tegelijk kan.

Anz sluit de stage af, wat zorgt voor een dilemma bij veel bezoekers. Want waar ga je voor, op het einde van een festival? Een populaire Job Jobse op de Zodiac Stage, of een verrassende act in een intiemere setting? Een aantal kiest voor Anz, en wordt niet teleurgesteld. De Britse dj en producer mixt UK garage met jungle maar verrast tijdens Orbit met een nog uitgebreidere set. Ze past daarmee geheel in de variatie aan genres die het festival uitdraagt. Aan het einde van de dag, tussen de rook van machines en vapes, lichtinstallaties, en belichte boombladeren, waan je je bij de stage van United Identities zowaar in een next-level-sprookjesbos.

Carista

Transit Stage

De stage van de biersponsor, ook vlakbij de mainstage, wordt halverwege de middag compleet afgebroken door de indrukwekkende energie van Jensen Interceptor. Het overdekte podium - een halve cirkel van golfplaten - barst bijna uit de voegen als deze Australische dj aanstekelijke nummers mixt met een keiharde beat. Met een slimme set die duidelijk telkens toewerkt naar een hoogtepunt, weet de dj zijn dansende meute als bom aan energie uiteen te barsten. “Hier, nu, dit is écht dansen!” klinkt het extatisch aan de bar net buiten de stage.

Jensen Interceptor

Nova Stage

Het fort leent zich bij uitstek voor verborgen gangen en kamers die daarop volgen. De stage van Stranded FM is daar een voorbeeld van. Maar een wandelingetje verwijderd van de andere podia, dwars door een spannend verlichte tunnel inclusief een lichtkunstinstallatie, stap je wederom een compleet andere wereld in. Met uitzicht op het aangrenzende meer, voelt dit gebied als een oase. Toch is het er verre van rustig. Onder het tentzeil is het al een beetje donker, wat de uitgelaten sfeer onder de deinende massa intiem houdt. Dicht bij de decks brandt wierook en het is duidelijk: ook bij de stage van online radiostation Stranded FM worden al je zintuigen betrokken.

In de ochtend trappen Sabbath en Birdguy af, die b2b zichtbaar genieten van elkaars energie en de set die daaruit voortvloeit. Het tweetal is niet de enige die danst, zelfs de beveiliging doet uitbundig mee. In de vroege avond wordt er weer flink gedanst bij Wes b2b EILEEN, die wat funk toevoegen aan de gevarieerde line-up van deze editie van Orbit. Wat dat betreft is het Nova podium een ietwat vreemde eend in de bijt van omringende stages, die boordevol house en techno het klassieke geluid van WAS. vermengen. Toch zorgt juist dit verschil in genre voor een gevoel van écht in een andere wereld zijn op het kleine veldje met uitzicht op het water.

“Het is belangrijk dat deze muziek een plek krijgt in Utrecht”, vertelt bezoeker Daan. Hij komt niet naar Orbit voor het klassieke ‘zien en gezien worden’ van festivals, uitgedost en met oncomfortabele kleding. Nee, Daan komt voor het, in eigen woorden, “zien en gezien worden.. maar dan van vrienden”. Het laatste woord benadrukt hij nog wat. “Hier komen de mensen samen die ik herken van de goede feestjes”, vertelt hij lachend. Utrecht verliest veel elektronische nachtbrakers aan grotere steden. Die gaan daar waar de diversiteit aan geluid in de scene meer aandacht en ruimte krijgt. Hij voegt toe: “Het is geweldig om deze muziek ook in m’n eigen stad te kunnen ervaren, het betekent echt veel voor de rijkheid van het Utrechtse nachtleven”.

Wes b2b EILEEN

Gezien: Orbit Festival, zaterdag 29 juli 2023 @ Fort bij Vechten, Bunnik.