Iets meer dan een jaar geleden schreven we dat Buurland festival (misschien) voor de allerlaatste keer plaats zou vinden. Die kleine disclaimer tussen haakjes was verstandig, want dit jaar was het festival er gewoon weer. Deze editie was écht de laatste. Althans, dat denken we. Onze fotograaf Reinier van Olderen wist zich op zaterdag 26 augustus door het verplichte papierwerk heen te worstelen en legde alles vast op beeld.

Buurland festival wordt sinds 2010 georganiseerd door en voor de bewoners van de portiekflats in de Staatsliedenbuurt. Oospronkelijk was het bedoeld als buurtfeest: de achtertuinen van de flats tussen de Nolenslaan en de Samuel Mullerstraat krijgen een opruimbeurt, worden aan elkaar gekoppeld en krijgen een eigen rol toebedeeld. Daarbij wordt al het mooie van Buurland in het zonnetje gezet. Er zijn onder andere een zwembad, jacuzzi en sauna (vandaar de liefkozende bijnaam ‘Zwemfeest’), en ook de pizzaoven en groentekas worden gebruikt. En alle talenten uit de wijk – waaronder verrassend veel muzikanten – krijgen de kans om zich te laten zien. Bewoner en muzikant Vic Willems bracht in een muzikale ode aan Buurland, die de betekenis van deze community goed laat zien.

De Buurland-flats staan echter op de nominatie om gesloopt te worden, waarmee er ook een einde komt aan dit sympathieke DIY-initiatief. Voor deze (waarschijnlijk) echte laatste editie hebben de bewoners weer goed uitgepakt. Het thema is dit jaar ‘BUUREAUCRATIE’. De uitnodiging gaf al een beeld van wat bezoekers te wachten staat. Een uitsnede daarvan:

👔Strijk een vouw in je pak, schuif je stropdas op standje strak en knoop je bovenste knoopje dicht: het is tijd voor een heerlijk gestructureerd dagje chaos! Oefen je handtekening, lik je pennetje en kom jouw sexy stempel drukken op het allerallerallerlaatste Buurland festival  (ja, echt dit keer)  Zwemfest nummer 13: BUUREAUCRATIE. !🔥🖋️🫦

Laat je op 📌 26 augustus 2023  omverwaaien door een brainstorm van rompslomp, proef je de secuur uitgekiende sfeer van het samengesmolten systeemplafond en een veel te hoog gestapelde multomappen en zijn er minimaal duizend dansenden voor U. 🫨👯🫨 Blijft u even hangen?📞 Want we houden de lijntjes lekker lang en uiteraard verbinden we je eindeloos door met de meest blije buren die Gem. Utrecht rijk is. Neem terwijl de kopieermachine ongetwijfeld vastloopt even een kijkje bij het kastje, of nog leuk oper: doe een dansje bij de muur.  NB: Ontwijk de aftrekposten absoluut! 

Globaal gezien bestaat het festival uit de mainstage, de kantoortuin, de cocktailbar (met voornamelijk dancemuziek) en de staat van verwarring, waar elk uur andere dj's draaien. In het muzikale programma heeft werk gezeten. Op het buitenpodium spelen BoterBoter, Prince of Virtue, flut., Klokpack6ix, Vic Willems, kboy, Great Joy en Kboy en de Goedzo Jongens, die ‘s middags al op Loose Ends speelden. Voor de huiskamerconcerten moet je geheel in thema een afspraakkaartje halen en tijdig in de ‘wachtkamer’ plaatsnemen. Daar word je opgehaald door een assistent die je naar de geboekte huiskamer brengt. Gedurende de dag zijn daar optredens van o.a. Vic Willems & special guest, Annemijn & Korne, The Red Oak Troubadours, Lars & Madris, Coaster, Manu en Lion. 

Het weer is wisselvallig, maar gelukkig valt er slechts één keer een echt flinke bui. Het festival wordt afgesloten door gemeenteraadslid en dj Pepijn Zwanenberg. Vuurwerk maakt daarna een einde aan dertien edities Buurland, waarna de bezoekers zich op straat verzamelen om in optocht en met geluid naar afterparty de Rompslomp in TivoliVredenburg te fietsen. Wij hebben echter genoeg ‘red tape’ gezien voor één dag en laten de afterparty enigszins weemoedig aan ons voorbij gaan.

Gezien: Buurland festival aka BUUREAUCRATIE met o.a. Boterboter, Prince of virtue, flut., Klokpack6ix, Vic Willems, kboy en de goedzo jongens en Great Joy, zaterdag 26 augustus 2023 @ Staatsliedenbuurt, Utrecht